TrendMicro

Astronomi otkrili galaksiju bez tamne materije

Astronomi su, na sopstveno iznenađenje, došli do otkrića koje ukazuje na to da galaksija NGC 1052-DF2, ili kraće – DF2, ne sadrži tamnu materiju, koja je prema mnogim naučnicima centar misterioznog prapočetka, te pomaže u formiranju galaksija.

PCPress.rs Image

Tako novo otkriće preispituje postojeće teorije o postanku galaksija, budući da se u okviru ove velike i stare galaksije, zvezde, kako kažu astronomi, kreću bez vidljivog uticaja tamne materije. Galaksija DF2 udaljena je od Zemlje 65 miliona svetlosnih godina, te pripada grupi ultradifuznih galaksija izuzetno male gustine. Veća je od naše galaksije, ali sadrži 250 puta manje zvezda. Značaj ovog otkrića je veliki, budući da se smatra da bi galaksije trebalo da sadrže više tamne nego obične materije, te da obična materija (atomi) koja čini zvezde, planete, gasove i kosmičku prašinu, čini tek 5% kosmosa.

Tamna materija, koja predstavlja jednu od najvećih zagonetki astrofizike, čini, kako kažu, više od 25% kosmosa. Njeno prisustvo može da se utvrdi samo preko gravitacionog delovanja na druga tela u svemiru, a naučnici smatraju da ona galaksijama daje dodatnu masu, te stvara „ostatak“ gravitacije, koji omogućava da se galaksije drže na okupu. Do sada se smatralo da sve galaksije sadrže tamnu materiju, ali se to verovanje dovodi u pitanje, budući da je u galaksiji DF2, koja je otkrivena je uz pomoć optičkog teleskopa Dragonfly, uopšte nema.

Pročitajte i:  Sledeća misija za kosmičke turiste

PCPress.rs Image

Tim sa Yale  univeziteta, koji stoji iza ovog otkrića, sada planira potragu i za drugim galaksijama kojima nedostaje tamne materije, a koje će se pridružiti familiji čiji je rodonačelnik sada već poznata NGC1052-DF2.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,