Top50 Glas publike

Astronomi otkrili tragove susedne galaksije unutar Mlečnog puta

PCPress.rs ImageMeđunarodni tim astronoma otkrio je novu grupu zvezda iz susedne galaksije, koje se nalaze unutar Mlečnog Puta. Reč je o manjoj galaksiji a grupa zvezda je završila unutar naše usled gravitacione sile pre približno sedam stotina miliona godina. Ovo otkriće je rezultat merenja radijalne brzine dvesta pedeset hiljada zvezda. Pomenutu grupu zvezda bilo je izuzetno teško definisati zbog njihove teške uočljivosti usled velike koncentracije zvezda naše galaksije na tom mestu.

Koristeći podatke dobijene eksperimentom, astronomi su prvi put izmerili radijalnu brzinu dvanaest hiljada zvezda u tom regionu. Daljim istraživanjem je otkriveno da se petnaest zvezda kreće drugačijom brzinom i suprotno od smera kretanja zvezda Mlečnog puta. Dodatnim simulacijama utvrđeno je da se radi samo o delu veće grupe zvezda koje su bile sastavni deo susedne galaksije. Astronome ovo otkriće ohrabruje za nova istraživanja, koja će obuhvatiti oko milion zvezda do kraja 2012. godine.

Oni žele da otkriju koliko je takvih slučajeva bilo dosad, kao i da li će ih biti u budućnosti. Jedno je sigurno – za tri milijarde godina naša galaksija će se sudariti s galaksijom Andromeda, ukoliko se u međuvremenu ne pojavi neka iz klase „patuljaka“.

Izvor: Science Daily

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,