Top50 Glas publike

Astronomi pronašli planetu koja “luta” kroz našu galaksiju

Astronomi su otkrili „divlju“ planetu, koja nema svoje Sunce, te slobodno luta kroz galaksiju. Nešto je manja od Zemlje, a procenjuje se da je po masi negde između naše planete i Marsa.

PCPress.rs Image

Eksperti ističu da bi moglo da se radi o jednoj od mnogih slobodnih planeta u Mlečnom putu, pa neki tvrde da ih ima više nego zvezda u našoj galaksiji. Takve planete je nemoguće videti uz pomoć tradicionalnih tehnika, a zbog toga što ne kruže oko svoje zvezde, pa ne mogu da se detektuju kao „obične“ planete, koje prave senku na svom Suncu. Astronomi su umesto toga iskoristili jedan fenomen koji je u vezi sa gravitacionim sočivom (optički efekat da se udaljeni objekti u svemiru vide uvećano zahvaljujući krivljenju putanje svetlosti prema jednoj žižnoj tački, a usled delovanja veoma snažnih gravitacionih sila), te planetu primetili zahvaljujući tome što je uticala na svetlost dalekih zvezda.

Naučnici su istakli da je novootkriveno nebesko telo najmanja „slobodna“ planeta od svih koje su do sada primećene, a istraživanje ovakvih svetova bi moglo da otkrije više o turbulentnoj prošlosti solarnog sistema.

Pročitajte i:  Zelena kometa prolazi pored Zemlje

Izvor: Independent

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,