Zebra

Atheros, Wilocity: PCI Express bez žica

Na bežično umrežavanje smo navikli, ali firme Atheros i Wilocity, koje imaju dosta iskustva upravo sa bežičnim mrežnim čipovima, idu korak dalje: u toku je razvoj ultrabrze bežične tehnologije koja koristi frekvencije od 60 GHz. Ova tehnologija neće omogućiti samo brze mreže, već i bežično povezivanje uređaja koji bi inače koristili PCI Express magistralu.
Iz Wilocity-ja stižu informacije da će se prvi uzorci ovakvog interfejsa pojaviti već sledeće godine, i da će biti korišćeni za bežično povezivanje prenosivih računara sa HD ekranima, uređajima za skladištenje podataka, pa čak i sa dodatnim grafičkim procesorima. Što je još lepše, ovi adapteri će pokrivati i opsege od 2,5 i 5 GHz, tako da će obezbeđivati i standardno bežično umrežavanje.
Wilocity je patentirao ovu tehnologiju i nazvao je wireless PCI Express (wPCIe). Na slici se može videti pojednostavljena šema funkcionisanja interfejsa, a za detaljniju se možete obratiti Wilocity-ju. U suštini, interfejs povezuje centralni uređaj sa udaljenim komponentama preko veze na 60 GHz. Udaljene komponente se postavljaju u “DockingZone” (i ovo je Wilocity-jev zaštitni znak) – npr. kontroleri za USB 3.0, eSATA i FireWire, koji odatle bežično komuniciraju sa “centralom”. Najlepše od svega je to što je ceo proces potpuno transparentan za operativni sistem – sistem uopšte ne mora da zna da interfejs postoji, i tretira udaljene uređaje kao lokalne.
Kako će to funkcionisati u praksi? Wilocity kaže da će prva verzija interfejsa imati propusni ospeg od 5 Gbps, a da će ubrzo biti razvijena i brža varijanta, sa 7 Gbps. Ako uzmemo u obzir 10/8-bitno kodiranje koje koristi PCI Express magistrala, u prvoj verziji možemo očekivati realan protok od oko 500 MBps, što je uporedivo sa dva kanala prve generacije PCI Express-a. To verovatno neće biti dovoljno za vrhunske grafičke čipove, ali nije ni za potcenjivanje – Nvidia ION na nettop računaru Zotacs Zbox HD-ID11 pod nešto gorim uslovima postiže sasvim solidan framerate u rezoluciji 1080p.
Naravno, očekuje se da se novi interfejs najpre pojavi u računarima više klase, ali se sigurno neće zaustaviti u njima: Wilocity ističe da nema ničeg naročito skupog u novoj tehnologiji, tako da će se ona srazmerno brzo proširiti i na jeftinije računare.

Izvor: Hardspell

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,