Audi će nam pomoći da izbegnemo crvena svetla

Noviji Audi automobili već su u stanju da kažu koliko će dugo trajati crveno svetlo na semaforu, ali kompanija planira da ode korak dalje. Upravo su lansirali svoju prvu implementaciju Green Light Optimization Speed Advisory (GLOSA) sistema koji predlaže optimalnu brzinu u svakom trenutku vožnje kako bi se smanjilo zadržavanje na semaforima.

PCPress.rs Image

To je suštinski proširenje tehnologije koja emituje informacije o stanjima na semaforima, koja se kombinuje sa lokacijom automobila. Poznavanjem tih parametara lako je izračunati optimalnu brzinu koja će se pokazati na komandnoj tabli u automobilu. Teoretski, vozači mogu da uštede vreme time što će voziti malo sporije, ali će izbeći zadržavanje na semaforima, jer će uvek imati zeleni talas ispred sebe.

Ova opcija za sada je dostupna u okviru Audi Connect Prime opcije i to na svim modelima osim A3 i TT-a. Međutim, njena funkcionalnost je trenutno ograničena samo na 13 američkih gradova u kojima je implementirana Traffic Light Information (TLI) tehnologija (Denver, Dalas, Gainsvil, Hjuston, Kanzas Siti, Las Vegas, Los Anđeles, Njujork, Orlando, Feniks, Portland, San Francisko i Vašington).

Naravno, očekuje se da će ova tehnologija postati mnogo korisnija u budućnosti. Buduća TLI unapređenja možda će uključiti i automatski start/stop sistem u automobilu, kao i optimizovanje rute putovanja koja će uključivati minimalan broj zaustavljanja na semaforima.

Sve to vodi ka jednom cilju – ka sve pametnijim autonomnim vozilima koja će bez asistencije vozača dovesti putnike na željeno mesto, na najbrži i najsigurniji način.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , , , , , ,