Top50 Glas publike

Aukcijska kuća Kristi očekuje gotovo 250 000 dolara za Apple računar star 34 godine

apple1_mAukcijska kuća Kristi ponudiće na prodaju kompjuter Apple-1 iz 1976. godine. Reč je o računaru iz serije od dvesta komada koje je dizajnirao i ručno napravio Stiv Voznijak, suosnivač kompanije Apple. Dopremljen je iz garaže roditelja direktora kompanije, Stiva Džobsa, u Los Altosu gde su njih dvojica sklapali i testirali kompjutere.

Kompjuter ima originalnu ambalažu, priručnike, kasetni interfejs i bazičnu traku, dokumentaciju i pismo Stiva Džobsa, koje je veoma retko.

Apple-1 je prvi kompjuter ove kompanije i ta serija se prodavala od aprila 1976. do marta 1977. U junu 1977. zamenjen je daleko poznatijim modelom Apple II.

Kompjuter u osnovi čini samo matična ploča sa 8K memorije i osmobitnim procesorom 6502. Kupac je morao, pored toga, da kupi tastaturu i spoji je s konektorom i onda da poveže kompjuter s televizorom umesto monitora.

Iz aukcijske kuće procenjuju da će Apple-1 biti prodat za iznos između 161.600 i 242.000 dolara. Međutim, nisu rekli da li je kompjuter još uvek ispravan.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,