Laptop leto 2022

Auto na metan “oduvaće” električne automobile

biobuba VW je proizveo potpuno novi automobil koji, više nego ijedan do sada, vodi računa o prirodi i okruženju. Na engleskom govornom području mu tepaju nazivajući ga poo-powered car (auto koji ide na kaku), a mi ćemo koristiti naziv Bio Buba, što i jeste ime ovog simpatičnog mališana. On koristi biogas, proizveden od fekalija, a da bi prešao 16.100 km, dovoljno mu je onoliko “otpadne materije” koliko proizvede 70 prosečnih domaćinstava za godinu dana.

Tehnologija slična ovoj korišćena je i ranije, ali nikada bez smanjenja performansi automobila, što je kod Bio Bube slučaj. Tajna je u uklanjanju-karbon dioksida iz gasa. Njegovi izumitelji veruju da će vozilo “oduvati” električne auromobile i napraviti pravu revoluciju. Maksimalna brzina automobila je 114 milja na sat, a poseduje dva rezervoara. Onaj za benzin je neophodan za startovanje motora, koji se odmah potom prebacuje na potrošnju metana. Ako se on potroši, motor se ponovo vraća na benzin.

Proizvođači obećavaju da korisnici neće osetiti razliku u radu automobila niti njegovim performansama. Ako je neko pomislio da ovakvo vozilo prati neprijatan miris, može slobodno da odahne, jer to nije slučaj.

Pročitajte i:  Ford testira 'magične' semafore za vozila hitne pomoći

Inače, proizvođači najavljuju da će kao izvor energije uskoro moći da posluže i ostaci od hrane.

Facebook komentari:
ERP 2022

Tagovi: , , , , ,