BIZIT 2022

Automatizovana budućnost nadgledanja

Sve češće se govori o automatizaciji nadgledanja i praćenja građana, a zbog novih tehnika mašinskog učenja, koje CCTV kamerama daju mogućnost da samostalno primete problematično ponašanje, što znači bez ljudske intervencije. Tako će ova tehnologija u budućnosti da stigne i do radnje u vašem komšiluku, na šta ukazuje i video koji se ilustruje ponašanje nove AI kamere koju su konstruisali japanski telekom gigant NTT East i startap Earth Eyes Corp.

Nova kamera je ponela ime “AI Guardman,“ a dizajnirana je tako da vlasnicima radnji pomogne da na vreme primete kada se mušterija sprema da ukrade neki proizvod. Koristi open source tehnologiju koja je kreirana na Carnegie Mellon univerzitetu, a funkcioniše tako što skenira video snimke u realnom vremenu, te procenjuje položaj tela onih koji su na snimku, da bi ih potom uporedila sa bazom u kojoj se nalaze potencijalno sumnjivi položaji. U slučaju da primeti sumnjivo ponašanje, vlasnika radnje o tome automatski upozorava preko povezane aplikacije.

Ovakvi tipovi tehnologije još uvek imaju određene probleme, a posebno kada je u pitanju prepoznavanje ponašanja na daljinu, ali je jasno da će postati uobičajena u budućnosti, budući da naučnici rade na unapređenim analizama kao što je prepoznavanje nasilnog ponašanja u gužvi, te sarađuju sa organima reda, a na konstruisanju alatki u čijem je osnovu tehnologija za prepoznavanje lica.

Pročitajte i:  Francuska koristi Google AI da uoči 20.000 neprijavljenih bazena

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,