ASUS Zenbook

Automatska overa zdravstvenih kartica dostupna svim osiguranicima

Vlada Republike Srbije saopštila je da je automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja od danas omogućena za oko 420.000 osiguranika i članova njihovih porodica koji se preko njih osiguravaju, čime je država rasteretila praktično sve osiguranike odlaska na šalter filijale RFZO. 

PCPress.rs Image
Foto: Reporter.rs

U tu grupu spadaju osiguranici samostalnih delatnosti, poljoprivrednici, sveštenici, verski službenici, inostrani penzioneri, odnosno oni koji primaju penziju ili invalidninu od države sa kojom ne postoji bilateralni sporazum o socijalnom osiguranju, samostalni umetnici, kao i zaposleni kod fizičkih lica (koji nemaju PIB) i onima koji obavljaju poslove po osnovu ugovora o razmeni stručnjaka ili sporazumu o međunarodnoj tehničkoj saradnji. 

Informacioni sistem Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje preuzima podatke Poreske uprave o uplaćenim doprinosima, i na osnovu njih automatski vrši overu. Podatak o izvršenoj overi dostupan je na Portalu Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, a svi osiguranici, bez obzira na osnov osiguranja, imaju mogućnost da provere overu zdravstvene kartice na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Narednog dana od dana overe podaci o overi zdravstvenih kartica su dostupni svim zdravstvenim ustanovama, te osiguranici mogu da ostvare prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Overa se vrši automatski, samo na osnovu podatka da je dospeli doprinos plaćen.

Pročitajte i:  Komentar: Digitalizacija kao podrška održivom razvoju

Od petka, 2. marta, građani Srbije će moći da plaćaju elektronskim novcem koji je dostupan u Republici Srbiji sve usluge na sajtu eUprave, poput produženja registracije vozila, navodi se u saopštenju.

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,