BIZIT 2022

Automobil koji čita semafore

Ideja da bi automobili mogli da čitaju semafore još uvek izgleda daleko, budući da se stručnjaci još uvek bore sa samoupravljivim vozilima, ali je budućnost možda bliže nego što mislimo.

PCPress.rs Image

Naime, Audi već neko vreme radi na sopstvenom informacionom sistemu o saobraćajnim svetlima u većim američkim gradovima, te je nedavno stigao i do Vašingtona. To znači da će Vehicle-to-Infrastructure (V2I) sistemi u okviru Audi modela iz 2017. i 2018. godine moći da dobijaju informacije o saobraćajnim svetlima, a iz centralizovanih sistema i preko 4G LTE koji je ugrađen u automobile. Tako će moderni vozači moći da se informišu o tome da li ih na sledećem semaforu čeka crveno ili zeleno svetlo, te koliko je vremena ostalo dok se neko crveno ne pretvori u zeleno.

Audi je ovaj sistem prvi put predstavio u Las Vegasu 2016. godine, te se od tada širio kroz američke države, pa sada podržava saobraćajne signale sa više od 1.600 raskrsnica širom Sjedinjenih Američkih Država. Tako ova tehnologija predstavlja još jedan korak ka pametnim gradovima, u kojima bi sve trebalo da bude povezano.

Pročitajte i:  Grad bez automobila, ulica i štetnih gasova

PCPress.rs Image

Audi informacije o semaforima dostupne su svim vlasnicima modela iz 2017, te 2018. godine koji su pretplaćeni na Audi Connect Prime servis.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,