TrendMicro

B-LINK 2009: Bilten 04

Nedelja, 4. oktobar – INOVATIVE COMMUNICATION (Digital World)

clip_image001_thumb3_thumb3

Beograd, 4. oktobar: Večeras je u prostoru O3ONE-a održana poslednja tematska celina u okviru Beogradskog festivala novih komunikacija, B-LINK.

Prezentacijom grupe mladih autora 800600studio, započeta je tema inovativnih tehnologija u smeru progresivnih softverskih rešenja. Projekat koji je 800600 studio prikazao je softver koji je bio deo Microsoft-ovog konkursa za obrazovanje. Naime, Web Sight je platforma koja omogucava slepima i slabovidima da koriste internet, a sve je zamišljeno po upotrebi Brajeve azbuke u tehnološkom okviru. Taktilnim putem, korisnik izdvaja vizuelne celine koje su optimizovane za upotrebu, te na taj način omogućava pristup digitalnim sadržajima. Ovaj nagradeni projekat čeka svoju hardversku platformu usled potrebe za finansiranjem, ali idejno i softverski ima performanse velikog dometa.

Branislava Gerić Tarle, ispred MTS-a, publici je predstavila i praktično demonstrirala upotrebu OPEN IPTV  tehnologije u Srbiji. Radi se o novoj ponudi MTS-a koja korisnicima omogućava potpuno personalizovanu upotrebu televizije, te na taj način, u pravom smislu, predstavlja televiziju budućnosti. Izbor kanala, video na zahtev, odredivanje sleda televizijskog sadržaja, samo su neke od prednosti koje omogućava ova ponuda. “Ovo je jedna široka lepeza stvari koje su novina u smislu emitovanja i distribucije video signala. Treba pomenuti da još uvek traje promocija same usluge, koja podrazumeva IPTV na probu i nakon mesec dana ukoliko vam se usluga ne dopada opremu nam vraćate, a u suprotnom nastavite da je koristite”.

Pročitajte i:  Google kupio Mandiant za 5.4 milijarde dolara

Nakon priče o telekomunikacijama, došli smo do prezentacije kreativnog studija Fried Pictures. Siniša Sumina je sumirao istorijat razvoja savremenog motion graphics-a, te je publika gledajući kratke skečeve rađene za MTV produkciju, imala prilike da se uputi u prošlost i korenje postojanja savremene animacije. Logičan nastavak ove prezentacije bilo je i prikazivanje animiranog filma “E pigs”, koji je pomenuti studio radio u koprodukciji sa Slovenačkim kućama, i predstavlja zabavan desetominutni prikaz filma koji je prvo snimljen u klasičnoj filmskoj formi, a onda naknadno animiran i obogaćen specijalnim efektima.

Istok Pavlović je, u nastavku jučerašnjeg predavanja o semantičkom Google-u postavio drugacije pitanje – Šta sve možemo uradti sa dodirom digitalnog? Razvoj multi touch uređaja uneo je potpuno novu dimenziju u svet digitalnog. Na raznim sadržajima moguće je operisati na novim i unapređenim nivoima.

Kako se sada jasno menja pristup interfejsu, prvi put smo u mogućnosti da redefinišemo pristup aplikaciji, pravila kreiranja aplikacija, pravila pretraživanja interneta, pravila rada sa podacima. Razvoj platforme za rad sa višestrukim dodirima krio je mnoga iznenadenja i probleme. Mnogo toga još ostaje nejasno, a izazov kreiranja univerzalnog rešenja nove generacije aplikacija postaje sve nedostižniji. Ipak, vremenom postajemo iskusniji. Iskusniji u shvatanju novog izazova sa kojim se srećemo – interpretirati dodir.

Pročitajte i:  Svetski stručnjaci za mreže i internet ovog oktobra u Beogradu

Završno predavanje na ovogodišnjem Blink-u održao je Aleksa Gajić, koji je govorio o procesu izrade prvog srpskog manga filma – Technotise  – Edit i ja. Ova preztentacija nosi poruku kako je čovek ipak prvi softver, jer sve kreće od od crteža u storyboard-u, do završenog segmenta koji dalje ide na montažu, sumovanje i postprodukciju. Prelazak preko svih deset faza izrade kadra, i sekvence samog filma, obeležile su ovogodišnji Blink vrlo savremenom estetikom. 

Predavanjem Alekse Gajića koje je izazvalo veliku pažnju i odobravanje posetilaca, završen je četvrti po redu B-link festival. Ovogodišnji B-link ostaće upamćen po odličnoj poseti i reakciji publike na teme festivala, interakciji publike i predavača i dobrim prognozama za dalji razvoj Beogradskog festivala novih komunikacija.

Fotografije i intervjue sa predavacima mozete videti na nasoj novoj stranici na internet prezentaciji: www.b-link.org/blog/press 

www.b-link.org

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,