B-LINK 2009: Bilten 3

Subota, 3. oktobar – INTERNET COMMUNICATION (Connect to interact)

clip_image001_thumb3

Beograd, 3. oktobar: Pretposlednjeg B-LINK 2009 dana, u O3ONE-u, publika i učesnici festivala su ispitivali fenomene socijalnog okruženja na Webu, u okviru teme INTERNET COMMUNICATION. Definišući virtuelni identitet Internet korisnika, na četiri predavanja predstavljeni su fenomeni online socijalne interakcije koja dobija sve više dimenzija i prefiksa.

INTERNET COMMUNICATION dan otvorilo je predavanje o CDMA tehnologiji koju je predstavio Slobodan Popović ispred Media Works-a prvog provajdera bežicnog Interneta u Srbiji. Radi se o prvoj alternativi fiksnoj telefoniji na našem tržištu, koja predstavlja važan korak ka liberalizaciji telekomunikacionog prostora. Po prvi put će fiksna telefonija biti ponuđena od strane alternativnog operatera. To će doneti kvaliet i pouzdanost usluge, dodatnu mogućnost izbora i, na kraju, veću vrednost za korisnike. U okviru CDMA licence uz fiksnu telefoniju bice ponuđena i usluga bežicnog interneta.

Sledeće predavanje, vrlo intrigantnog karaktera, održao je tim projekta ÜBERLIFE. U pitanju je interaktivni eksperimentalni film sa  formom u kojoj se nikada do sada ni jedan film nije prikazivao. Gledaoci će u ogranicenom vremenskom periodu imati priliku da sami montiraju filmsku priču i usmeravaju radnju ovog filma. Ovo je filmska verzija forme “Izaberi svoju avanturu” koja je do sada bila dostupna samo kroz medijum knjige. Gledajući sugestivne frejmove iz naredne video sekvence, gledalac se odlučuje za svoju verziju scenarija jednostavnim klikom kursora  — jedino što je potrebno je internet konekcija. ÜBERLIFE, projekat grupe autora (Lazar Bodroža, Dragana Jovanović, Tamara Bijelić, Ivan Gucunski, Jovan Todorović), zamišljen je kao prvi deo epske trilogije čija se radnja odigrava u totalitarnoj državi u ne tako dalekoj budućnosti. Film je lišen jezika i praćen je autentičnim, dinamičnim efektima i muzikom što doprinosi njegovoj univerzalnosti.

Pročitajte i:  Linkovi ka autoritativnim sajtovima loši za SEO?

Nastavak današnjeg dana protekao je u teorijskom duhu koji je pokretao važna pitanja o identitetu nas kao korisnika interneta. Prvo takvo predavanje održao je Istok Pavlović koji je prikazao da Internet kakav danas poznajemo jeste kreacija koja počiva na web stranicama. Tek posle desetak godina postaju jasni svi limiti prvog koncepta. Sada kada znamo šta nam tehnologija pruža, poželeli bismo da internet u osnovi izgleda drugačije. Inicijativa prerastanja weba u Semantic Web dobija na značaju, a inovativnim konceptima pretraživanja podataka, a ne stranica, raste popularnost. Wolfram Alpha pretrazivač počinje da odgovara na naša direktna pitanja. U šta prerasta internet, ostaje pitanje za čiji su odgovor potrebni doprinosi na ovom polju.

Nataša Bajc, arhitekta, koja za sebe kaže da je pravi futurista, postavila je na pitanje „Da li već živimo u virtuelnoj realnosti?“. Ovo predavanje je izazvalo jaku reakciju posetilaca i provociralo misao o budućnosti, što je jedan od glavnih ciljeva Beogradskog festivala novih komunikacija. Priča o novom softveru Loopt i proširivanju social networkinga na geo-social networking, pokrenula je debatu o tome da li virtuelno prerasta svoje granice i duboko zalazi u kategorije realnog i privatnog prostora korisnika.

Pročitajte i:  D-link EAGLE PRO AI Series Wi-Fi 6 pametni ruter

Poslednjeg dana ovogodišnjeg Blinka očekuje nas tema Connect to interact.

B-LINK 2009 ce se završiti u nedelju, 4. oktobra temom INOVATIVE COMMUNICATION:

18:00 h – Web Sight – (800600studio)
18:30 h – OPEN IPTV- Branislava Gerić Tarle (MTS)  
19 h – Videografija, savremeni motion graphics (Fried Pictures)
20 h – Dodir digitalnog i šta sa njim, Istok Pavlović
21 h – Proces izrade animirinanog filma Technotise Edit i ja, Aleksa Gajić

Detalje o svakom pojedinačnom programu možete pročitati na adresi
www.b-link.org/blog

www.b-link.org

Facebook komentari:

Tagovi: ,