BIZIT 2022

B92: Njujork podneo tužbu protiv Intel-a

intel-logo-245x141 Vrhovni tužilac Njujorka Endrju Kjuomo podneo je tužbu protiv kompanije Intel zbog nekonkurentskog ponašanja na tržištu i podmićivanja proizvođača računara.
"Vašington post" piše da su predstavnici kompanije Intel pretili proizvođačima računara i isplaćivali im milijarde dolara samo da bi ovi u kompjutere stavljali Intelove procesore umesto procesora konkurentskih kompanija.
Intel je ranije optuživan za antikonkurentsko i monopolsko ponašanje na tržištu, ali će sada po prvi put zbog toga da se nađe pred sudom jedne američke države.
U tužbi je navedeno da je Intel prekršio federalne zakone protiv ograničavanja konkurencije i da je umešan u pretnje i podmićivanje kompanija poput Hewlett-Packard-a, Dell-a i IBM-a. Kjuomo je rekao da je, na primer, Intel 2006. godine platio skoro dve milijarde dolara kompaniji Del da se uzdrži od kupovine proizvoda kompanije AMD koja je konkurent Intel-u. Osim toga, Intel je kompaniji IBM platio 130 miliona dolara, a zauzvrat tražio da IBM ne pravi i stavlja u promet proizvode koji imaju AMD procesor. "Umesto da se takmiči na fer način, Intel se koristio podmićivanjem da bi održao svoju poziciju na tržištu. Intelovo ponašanje ne samo da je ograničilo potencijal konkurenata, već je pogodilo i obične potrošače koji nisu mogli da dođu do boljih proizvoda i nižih cena", rekao je tužilac Kjuomo. U neke od dokaza tužilac je uvrstio i mejlove koje su razmenjivala rukovodstva Intela i drugih kompanija, a koja ukazuju da je bilo podmićivanja.
Intel je poricao sve optužbe, uključujući i poslednju.

Pročitajte i:  AMD krajem avgusta predstavlja Ryzen 7000 desktop CPU-ove

Portparol kompanije Čak Maloj (Chuck Mulloy) rekao je da se ne slaže sa optužbama vrhovnog tužioca i poručio da će se Intel braniti pred sudom.
Tri kompanije koje je podmićivao Intel, nisu želele da komentarišu tužioceve navode ili nisu odgovarali na pozive novinara, naveo je "Vašington post".
Protiv kompanije Intel, osnovane u Kaliforniji, prošle godine tužbu je podnelo i Evropsko regulatorno telo pri Evropskoj komisiji, navodeći da je zloupotrebljavao monopol da bi istisnuo konkurenta, AMD. Evropska unija je u maju ove godine kaznila Intel sa 1,06 milijardi evra zbog zloupotrebe dominantnog tržišnog položaja.

Izvor: www.b92.net

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,