Backup zauvek… i kasnije

Naučnici Southamton univerziteta (Velika Britanija) razvili su tehnologiju za skladištenje podataka i formiranje arhiva koje će trajati 14 milijardi godina. Na malom disku specijalno obrađenog kvarca moći će da stane čak 360 terabajta informacija.

kristal-backup

Izgleda da će SF autori još jednom biti u pravu – tajna trajnog skladištenja ogromne količine podataka može ležati u kristalima, čija se nano-struktura obrađuje laserom.

Koriste se kratki laserski pulsevi (traju svega oko femtosekund, 10E-15 sekundi) koji formiraju trodimenzionalne strukture u kvarc kristalu. Rastojanje između tih struktura izražava se u mikrometrima.

Kristali su veoma robusni pa mogu da izdrže temperature do 157 stepeni Celzijusa, a osim toga su i veoma trajni pa će, prema prvim procenama, podaci biti čitljivi i posle 14 milijardi godina. Znajući da je procenjena starost našeg Univerzuma oko 13.8 milijardi godina a starost Zemlje 4.5 milijardi godina, onih 14 milijardi godina možete slobodno čitati kao “zauvek”. Jedina “mana” memorije je što je read-only tipa – čak i ako postane pristupačna za svakodnevne potrebe, biće to skladište a ne radna memorija.

Vreme će pokazati da li će ova tehnologija biti upotrebljiva van laboratorije i da li ćemo se konačno ratosiljati Blu-ray diskova i eksternih hard-diskova. Ali zvuči zanimljivo…

Facebook komentari:

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com