Banke odustaju od naplate troškova obrade kredita

U novim reklamama i u promotivnim akcijama nisu navedeni troškovi obrade kredita, pa su se nominalna i efektivna kamata izjednačile. Banke, suočene sa sudskim presudama po kojima nisu imale pravo da od klijenta naplate trošak obrade kreditnog zahteva, kao da polako počinju da odustaju od te prakse u novim ugovorima. O tome svedoče najnovije reklame za kredite, bilo da je reč o keš, refinansirajućim ili stambenim zajmovima.

PCPress.rs Image

Erste banka je, na primer, oglasila ponudu kredita za refinansiranje bez obrade kreditnog zahteva, Banka Inteza ima akcijsku ponudu stambenog kredita, takođe bez tog troška do kraja marta, Vojvođanska banka ima akcijsku ponudu keš kredita bez te provizije, a Euro banka je ne naplaćuje ni za keš ni za stambeni kredit.
Poređenja radi, Rajfajzen, Unikredit, Sosijete ženeral, Adiko, Direktna banka, kako se može videti iz ponude na njihovim sajtovima, zadržali su taj trošak, kao i Banka Inteza, za sve ostale kredite sem stambenih.
Nepoznato je da li banke odustaju da naplate obradu kreditnog zahteva u novim ugovorima u strahu od novih tužbi ili naprosto što imaju višak likvidnosti, o čemu stalno govore, pa se bore da plasiraju kredite po svaku cenu.

Pročitajte i:  Digitalizacija u bankarstvu: prednost ili neophodnost?

Izvor: Politika

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , ,