Banke ubrzano prihvataju digitalnu transformaciju

Jedna od „posledica“ pandemije korona virusa je i da su banke ubrzale proces digitalne transformacije. Istraživanje koje je sprovela analitičarska kompanija SAS ukazuje da je 89 procenata banaka usvojilo nove strategije koje planiraju da se transformacija završi u narednih pet godina.

banke

Interesantno je da je čak 93 procenata tradicionalnih banaka, koje su obično vrlo spore u uvođenju novih tehnologija, ubrzale taj proces, za razliku od 87 procenata inovativnih banaka, koje inače veoma brzo prihvataju promene. Međutim, 65 procenata inovativnih banaka vide personalizovane servise kao ključni aspekt u razlikovanju od konkurencije, dok je kod tradicionalnih banaka taj procenat znatno manji – 53 odsto. Još je veća razlika kada se radi o kompetetivnoj prednosti zasnovanoj na podacima, odnosno dobrom poznavanju klijenata – 65 procenata kod inovativnih banaka, u odnosu na samo 33 procenta kod tradicionalnih banaka.

S druge strane, 53 procenata tradicionalnih banaka vide glavnu prednost u upotrebi veštačke inteligencije i mašinskog učenja, dok je to znatno manje zastupljeno kod inovativnih banaka (39 procenata). Ipak, 83 procenata svih banaka smatra da će u narednih tri do pet godina imati značajne investicije u oblasti analitike podataka.

Pročitajte i:  Konkurs #okvirpodrške NLB Komercijalne banke otvoren još dva dana

Izvor: Betanews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,