Top50 Glas publike

Barselona neobavezno

Mobile World Congress definiše nove trendove u industriji telekomunikacija, ali se ne svodi na promocije novih telefona i drugih „ozbiljnih“ uređaja. Različiti zabavni noviteti za ljubitelje tehnike predstavljeni su kako na samom Sajmu, tako i na nekoliko događaja organizovanih na posebnim lokacijama. Nije lako privući pažnju posetilaca i medija, pa je nekoliko kompanija rešilo da „zaustavi šou“ i osvoji nas kroz ShowStoppers i Mobile Focus…

PCPress.rs ImagePametne naočare

Kompanija Vuzix predstavila je Blade AR naočare koje će vam pomoći da svet vidite u novom svetlu. Izgledaju skoro kao klasične naočari za sunce, tako da se na ulici nećete osećati kao Marsovac s VR kacigom i kablovima koji vas sputavaju i opretećuju vaš vrat. Pošto ugrađeni ekran prekriva samo deo onoga što vidite, opšti utisak da vas VR/AR ne isključuje od realnog okruženja mnogo je bolji nego na konkurentskim „sve ili ništa“ platformama.

PCPress.rs ImageVuzix naočare u sebi imaju ugrađen Cobra II DLP ekran i quad‑core ARM procesor sa operativnim sistemom Android. Na sredini rama nalazi se kamera rezolucije 8 Mp koja može da snima Full HD video. Naočarima upravljate bežično, glasom (posredstvom ugrađenih mikrofona) ili pomeranjem glave, koje detektuju ugrađeni senzori pokreta. Za složenije komande tu je ugrađeni touchpad, dok su za komunikaciju zaduženi Wi‑Fi i Bluetooth moduli, tako da su sve funkcije dostupne i putem iOS i Android aplikacija.

Na demonstraciji rada videli smo kako naočari emituju 3D sliku ruke koji prati vaše pokrete. Na taj način omogućeno je da pokretima kontrolišete virtuelni model. Demo je impresivan i verujemo da će niz aplikacija koje se očekuju omogućiti da doživite pravu proširenu stvarnost, bilo u svakodnevnom životu, na primer dok se šetate ili rekreirate, ili na poslu, u različitim profesionalnim primenama – rad u laboratoriji, servisu ili pristup bazi objekata koje VR naočare same prepoznaju).

Već su u prodaji modeli naočara koji prikazuju ekran preko jednog oka, dok oni s 3D prikazom još u razvoju. O ceni 3D modela nije bilo mnogo reči, ali je najavljeno da kompletno rešenje treba da očekujemo na tržištu krajem godine. Pošto Blade ekrani štite od UV zračenja i jake svetlosti, nema prepreke da vaše sledeće tamne naočari budu pametne!

Kartice su sve brže

PCPress.rs ImageNove kamere i Android uređaji zahtevaju i adekvatne memorijske (SD) kartice. Zato je SD asocijacija predstavila kartice klase A2, specijalno optimizovane za učitavanje aplikacija kroz veliki broj IOPS operacija. A2 standard definiše performanse koje se propisuju za SD kartice, pa one moraju da poseduju bar 4000 IOPS u čitanju i 2000 IOPS u pisanju podataka, a takvim karakteristikama „približavaju“ se SSD diskovima. To znači da će vaša omiljena aplikacija raditi primetno brže ukoliko prilikom kupovine obratite pažnju na deklaraciju SD kartica. Class 1 (A1) podrazumeva 1500 IOPS za random čitanje i 500 IOPS za random pisanje, dok se kod kod sekvencijalnog upisa postiže brzina 10 MB/s. Class 2 (A2) podrazumeva 4000 / 2000 IOPS za random čitanje / upis, i takođe 10 MB/s za sekvencijalno pisanje.

Zvuk i slika

Kompanija Pioneer predstavila je Rayz i Rayz Plus slušalice koje, korišćenjem Lightning konektora vašeg iPhone‑a, omogućavaju da u isto vreme slušate muziku i punite svoj telefon (hmm…), a uz ugrađenih čak šest mikrofona donose napredni noise‑cancelling (koji će vas spasti gradske buke). Slušalice poseduju i posebne senzore koji detektuju trenutak kada ih izvadite i pauziraju pesmu ili video, što može da bude zgodno.

PCPress.rs ImageU kategoriji akcionih kamera, GoPro dobija konkurenciju u proizvodima kompanije YI Technology, koja je predstavila YI 4K+, akcionu kameru koja nudi snimanje u 4K rezoluciji sa čak 60 fps i 120 Mbps protokom za kvalitetnije snimke. Kamera donosi i niz poboljšanja kroz elektronsku stabilizaciju, live striming, bolje snimanje zvuka i korišćenje novog Ambarella H2 SOC procesora. Uz kamere, predstavljena je i njihova verzija YI Erida trikopter drona, kao i dash kamere koja analizira podatke kao što su brzina vozila ispred vas, ali i prepoznaje napuštanje trake i zvučno obaveštava vozača.

Jovan Marić

(Objavljeno u PC#242)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,