BIZIT 23

Baterija za električne automobile koja će moći da se puni za jedan minut

Fisker, startup koji se bavi proizvodnjom luksuznih električnih automobila, osnovao je bivši konsultant za Tesla-u, koji sada tvrdi da je razvio tehnologiju koja bi mogla da ugrozi položaj kompanije Tesla kao najvažnijeg proizvođača električnih automobila, te potpuno transformiše način na koji se koriste baterije u okviru ove tehnologije.

PCPress.rs Image

Naime, kompanija je patentirala novu bateriju, za koju tvrdi da će automobilima omogućavati da prelaze preko 800 kilometara po jednom punjenju, sa mogućnošću punjenja za samo jedan minut. Teslin najbolji model, kada je trajanje baterije u pitanju – Model S 100D – omogućava da automobil pređe oko 540 kilometara po jednom punjenju, a za punjenje je potrebno oko pola sata.

Fisker-ova baterija, koja ima čvrste elektrode i čvrste elektrolite, bi trebala da bude mnogo bolja od litijum-jonske koju koristi Tesla, a iz kompanije kažu da će se masovna proizvodnja najverovatnije dogoditi tek posle 2023. godine.

PCPress.rs Image

Tehnologija takozvane „čvrste baterije“ se trenutno razvija na nekoliko frontova, moći će da skladišti više energije, te da se brže puni od litijum-jonskih baterija koje se trenutno koriste svuda, od pametnih telefona, do električnih automobila. Tim iz kompanije Fisker tvrdi da je uspeo da prevaziđe prepreke koje su se javljale u sličnim projektima, te se ticale niskog protoka struje u elektrodama, te ograničenog funkcionisanja na ekstremnim temperaturama, a moći će da isporuči 2,5 puta više energije, za trećinu iznosa koji se utroši za proizvodnju litijum-jonske baterije.

Pročitajte i:  Tesla: Potpuno autonomna vozila do kraja godine

Fisker je prethodno tvrdio da će njegov prvi model EMotion sedan imati novu grafensku čvrstu bateriju, što se kasnije promenilo, te je u igru došla nešto naprednija litijum jonska baterija, za koju iz kompanije kažu da bi automobilu, po jednom punjenju, mogla da omogući da pređe razdaljinu od oko 645 kilometara.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,