TrendMicro

Baterije telefona bi mogle da traju nedelju dana sa novim čipom, kažu IBM i Samsung

Samsung i IBM tvrde da bi njihov novi dizajn poluprovodničkih čipova mogao pametnim telefonima omogućiti radni vek baterije od nedelju dana.

PCPress.rs Image

Proširenje granica Murovog zakona

Novi dizajn tranzistora sa efektom vertikalnog transportnog polja (VTFET) još uvek se neće koristiti u potrošačkim čipovima, ali kompanije tvrde da bi mogle da ponude „dvostruko poboljšanje performansi ili 85 odsto smanjenje upotrebe energije“ u poređenju sa trenutnim dizajnom. Za proizvođače čipova Murov zakon ostaje težak izazov. Zakon kaže da se broj tranzistora u čipu udvostručuje svake dve godine, a proizvođačima brzo ponestaje prostora.

Tranzistori uglavnom leže ravno na površini čipa sa trenutnim pružanjem bočno, ali sa ovim novim dizajnom tranzistori mogu biti raspoređeni vertikalno – tako da struja može da teče gore-dole. To proširuje granice Murovog zakona, jer dizajneri čipova mogu staviti više tranzistora u jedan prostor. Takođe omogućava veći protok struje, sa manje izgubljene energije. Nedavno je IBM najavio čip od dva nanometra u koji bi moglo da stane 50 milijardi tranzistora. Osim što će revolucionarno promeniti baterije pametnih telefona, čip bi takođe mogao da smanji ugljenični otisak procesa koji zauzimaju ogromne količine energije kao što su kripto rudarenje i enkripcija podataka. Ovaj novi čip bi takođe mogao da opslužuje pametne uređaje koji moraju da rade na niskim energijama, omogućavajući im da rade u okeanskim bovama, autonomnim vozilima i svemirskim letelicama, tvrdi IBM. S obzirom na ograničenja sa kojima se industrija trenutno suočava na više frontova, IBM i Samsung demonstriraju posvećenost zajedničkoj inovaciji u dizajnu poluprovodnika i zajedničkom traganju za onim što nazivamo ‘tvrdom tehnologijom’“, kažu u IBM-u.

Pročitajte i:  Samsung najavio prvi 8K ultrawide monitor

Trenutno, snabdevanje bilo koje vrste čipova predstavlja izazov za proizvođače. Njihov nedostatak, izazvan pandemijom, zaustavio je prodaju PlayStation 5 i Xbox Series X konzola. Kompanije čekaju čak 60 nedelja da stignu čipovi koje su naručili – i ne očekuje se da će uskoro biti bolje. U oktobru je Intel rekao da je u „najgoroj” krizi koja neće biti ublažena do 2023.

Izvor: Finance.yahoo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,