PC Press Studio

Beč proglašen “najpametnijim” gradom na svetu

Glavni grad Austrije je na vrhu liste „najpametnijih“ gradova na svetu, prema studiji i istraživanju Smart City Strategy Index-u, a za to mesto izborio se u konkurenciji sa 153 grada širom sveta. Na drugom mestu našao se London, i uprkos tome što dva evropska grada prednjače u ovoj oblasti, rezultati drugog Roland Berger indeksa pametnih gradova otkrivaju da azijske metropole uglavnom pokazuju najbolje strategije i da su u proseku ispred evropskih gradova.

PCPress.rs Image

Analiza pokazuje da se broj gradova sa jasnom strategijom stvaranja pametnog grada skoro udvostručio u protekle dve godine, sa 87 na 153. Međutim, 90% tih gradova još uvek nema zvaničnu i integrisanu strategiju pametnog grada. Čak i tada, strategija je samo prvi korak, ono što je vazno to je implementacija koja se zaista računa tvrde iz Roland Berger-a.

Rastuća populacija, zagušenje saobraćaja i zagađenje vazduha su izazovi sa kojima se suočavaju gradovi kako mali tako i veliki širom sveta. Međutim, ovi problemi bi mogli da se reše digitalnim tehnologijama ugrađenim u strategiju pametnog grada, navodi se u izveštaju. Na primer, usluge e-mobilnosti u pametnom gradu bi se integrisale u inteligentne sisteme upravljanja prometom i pokretale pametne električne mreže. Stoga urbani centri treba da razmišljaju o „integraciji“ ako žele da povežu pojedinačne akcije u uspešnu strategiju pametnog grada, napominju iz Roland Berger-a. Beč je već drugi put prvi na prvom mestu od kada je indeks uspostavljen u 2017. godini. Austrijska prestonica ima dobre rezultate u svojim naprednim ponudama za e-zdravstvo i prvi je grad u nemačkom govornom području koji nudi otvorene javne podatke.

PCPress.rs Image

Austrijska prestonica zauzela je prvo mesto zbog svoje integrirane okvirne strategije i inovativnih rešenja za mobilnost, okolinu, obrazovanje, zdravstvo i javnu upravu, kao i sistem za praćenje napretka pojedinačnih projekata“, rekao je Thilo Zelt, partner u Roland Berger-u.

U međuvremenu, London oprema bandere i klupe sa funkcijama kao što su javni Wi-Fi, senzori kvaliteta vazduha i punjači za električna vozila. Singapur, sa druge strane, radi na pilot projektu nacionalne šeme digitalnog identiteta u obliku sistema za autentifikaciju SingPass i takođe instalira pametnu rasvetu, autonomna vozila i telemedicinska rešenja.

PCPress.rs Image

U pogledu unapređenja implementacije strategije pametnog grada, Roland Berger-ovo istraživanje ukazuje na važnost postojanja centralnih entiteta za donošenje odluka, kao što je londonski glavni službenik za digitalne tehnologije ili Smart City agencija u Beču.

Ovi gradovi udružuju tehničku ekspertizu i centralno upravljanje projektima, te koordinišu različite interese grada, vlade i pružaoca usluga i rešenja, tvrde iz konsultantske kuće. Koordinacija svih uključenih grupa je još jedna ključna komponenta uspešne strategije uz transparentan pravni okvir. „Trebalo bi da postoji pravni okvir za zaštitu svih prikupljenih podataka. A gradovi moraju da razviju infrastrukturu koja će im omogućiti da zaista koriste podatke “, dodao je Zelt.

Izvor: SmartCitiesWorld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,