TrendMicro

Bela knjiga: Privreda u Srbiji beleži konstantan napredak

Savet stranih investitora u Srbiji, koji okuplja više od 130 kompanija, kao i prethodnih godina objavljuje presek poslovne klime u zemlji, takozvanu Belu knjigu. Ovaj dokument, pored ostalih informacija, sadrži i predloge za poboljšanje uslova poslovanja u Srbiji. U ovogodišnjem izdanju Bele knjige, prema navodima iz Politike, koja je u nju imala uvid, konstantovano je da privreda u Srbiji u poslednje tri godine beleži konstantan napredak.

PCPress.rs Image

“Ove godine u 33% predloga vidimo napredak, a u drugom delu ga ne vidimo. Neko će reći da je to mnogo, neko da nije dovoljno. Ali, ako kažem da je broj predloga koje je Savet stranih investitora naveo u Beloj knjizi više od 400, to je vredno pažnje. Naravno da želimo veći rezultat, te da u budućnosti procenat uspešnosti bude 50%. Najveći napredak ostvaren je u sledeće četiri oblasti: građevinsko zemljište i izgradnja, zaštita korisnika finansijskih usluga, transport i duvanska industrija”, rekla je Jana Mihajlova, predsednica Saveta stranih investitora.

Najmanji napredak zabeležen je u sledeće četiri oblasti: Zakon o privrednim društvima, Zakon o porezu na dobit pravnih lica, restitucija i standardi kvaliteta u proizvodnji mleka. Očekuje se da bi preciznije procedure u restituciji, te transparentnije, mogle da pomognu učesnicima na tržištu. Prava investitora morala bi da budu bolje zaštićena, te bi strani državljani trebalo da imaju jednaka prava na vraćanje imovine kao i državljani Srbije.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,