Top50 Glas publike

Belinijeva „Norma” u nastavku operske sezone u bioskopu „Cineplexx”

NORMA I ¡ CAST_ -¬ R_Casaluci 027Visoko kvalitetan snimak opere „Norma“, koja je izvedena u bolonjskom Teatru komunale, biće prikazan u bioskopu „Cineplexx“ u šoping molu „Delta City“ 4. aprila u 19 časova. „Norma“ je druga po redu u operskoj predsezoni bioskopa, koju je nedavno otvorila Verdijeva „Travijata“.

Ovu Belinijevu operu, koja na našim operskim scenama nije izvođena više od tri decenije, poštovaoci opere će sada imati priliku da pogledaju na velikom platnu u bioskopu “Cineplexx”.

Belini je operu o galskoj sveštenici Normi iskomponovao sa svega 30 godina. Danas se smatra vrhunskim dostignućem „bel canto“ tradicije. Normu mora da peva sopran izuzetne fleksibilnosti, dramske snage, raspona i veštine u izvođenju „bel canto“ bravura. U ovoj operi je poznata arija „Casta diva“, Normina nežna i zanosna molitva boginji Irminsul, koju je svojevremeno izvodila operska legenda Marija Kalas. Danas je Danijela Desi neprikosnovena kao Norma.

U operskoj predsezoni bioskopa ljubitelje ovog žanra očekuje još kvalitetnih operskih naslova: u aprilu će biti prikazana „Toska“, izvedena na sceni minhenskog Narodnog pozorišta, u maju „Ana Bolen“ iz Bečke opere, u junu „Aida“ u izvođenju ansambla milanske Skale i u julu „Nabuko“, koja se jednom godišnje izvodi na sceni antičkog pozorišta Taormina na Siciliji. U „Cineplexx-u“ u septembru počinje operska i baletska sezona u bioskopu, kada će se direktno prenositi predstave iz njujorškog Metropolitena, moskovskog Boljšoja i milanske Skale.

Ulaznice su u pretprodaji, a sve informacije mogu se naći na blagajni bioskopa ili veb adresi bioskopa www.cineplexx.rs/opera.

Operska predsezona će se nastaviti prikazivanjem čuvenih operskih naslova: „Toske“, „Ane Bolen“, „Aide“ i „Nabuko“


Daniela Dessi, Norma, Casta Diva, Bologna

NORMA, Vinćenco Belini (Vincenzo Bellini), 4. april u 19 časova

Snimak: Teatro Comunale di Bologna
Kompozitor: Vincenzo Bellini
Libreto: Felice Romani
Dirigent: Evelino Pidò
Reditelj: Federico Tiezzi
Uloge: Daniela Dessì, Fabio Armiliato, Kate Aldrich, Rafal Siwek, Marie Luce Erard, AntonelloCeron

Trajanje: 159 min, 2 čina (I – 87 min, II – 72 min), Italjanski sa engleskom titlovima

Norma je galska prvosveštenica, od čijeg proročanstva zavisi da li će Gali krenuti u oslobodilački rat protiv Rimljana, koji su ih držali pod okupacijom. Međutim, dok se koleba između ljubavi prema narodu i ljubavi prema neprijateljskom prokonzulu Polionu, njenu odluku poremetiće saznanje da je njen voljeni Polion zaljubljen u mladu sveštenicu Adalđizu. Razočarana i besna Norma želi da ubije njeno i Polionovo dvoje dece, ali ipak majčinska ljubav je jača. Nakon velike unutarnje borbe, Norma donosi i važnu odluku: da Galija mora u napad na Rim. U tom trenutku, galski vojnici dovode zarobljenog Rimljanina Poliona, a Norma izražava želju da mu ona presudi.

O operi

Bolonjski Teatro komunale postavio je i godinama izvodi Belinijevu „Normu“, koja kod nas nije izvođena više od 3 decenije.

Ovu operu o galskoj sveštenici Belini je napisao sa svega 30 godina. Danas se smatra vrhunskim dostignućem „bel canto“ tradicije. Normu mora da peva sopran izuzetne fleksibilnosti, dramske snage, raspona i veštine u izvođenju „bel canto“ bravura. U ovoj operi je poznata arija „Casta diva“, Normina nežna i zanosna molitva boginji Irminsul, koju je svojevremeno izvodila operska legenda Marija Kalas. Danas je Danijela Desi neprikosnovena kao Norma.

Cineplexx

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,