Bezbedni Android

Uz bezbroj aplikacija koje se mogu preuzeti s Google Play servisa, Android uređaji standardno sadrže ozbiljnu količinu privatnih i potencijalno poverljivih podataka u različitim formama – lozinke, adresar, kontakti na društvenim mrežama, poslovni dokumenti, slike, video‑materijal, email poruka sa svakojakim fajlovima… Uz napredak elektronskog plaćanja, među veoma poverljivim podacima nalaze se i podaci o kreditnim karticama i bankovnim računima koje koriste aplikacije za mobilno bankarstvo.

Android SecurityKomfor koji nam je dostupan u svakom trenutku i na svakom mestu može postati noćna mora ukoliko vašim osetljivim podacima pristupe neovlašćena lica. Ako telefon izgubite ili vam ga ukradu, budite sigurni da će „srećni nalazač“ pažljivo pregledati njegov sadržaj, a možda i iskoristiti ono što nađe protiv vas, makar kako bi se s vama „samo našalio“. Prema nedavnom istraživanju koje je objavila kompanija Symantec, čitavih 95 odsto lica koja pronađu izgubljeni mobilni telefon obavezno „zavire“ u dostupne podatke! Zanimljivo je da je isto istraživanje utvrdilo da samo 50 odsto nalazača pokuša da na neki način stupi u kontakt s vlasnikom i uređaj vrati, ali šteta koju možemo pretrpeti zbog radoznalog para očiju daleko premašuje vrednost izgubljenog hardvera.

Pročitajte i:  WhatsApp čini važnu promenu na iPhone i Android uređajima

Fizičko otuđenje je samo jedna od opasnosti – vaš Android telefon slobodno komunicira s drugim (pametnim) uređajima ili računarima putem bežične veze barem na tri različita načina – 3G, WiFi ili Bluetooth tehnologijom. Uz neadekvatnu zaštitu, zlonamerni haker će, koristeći prednosti daljinskog prenosa podataka, pristupiti vašem telefonu dok se nalazite u istoj prostoriji ili tržnom centru i onda… Biće šta će biti.

Na sreću, postoji način da svoje informacije zaštitite od neovlašćenog uvida i kopiranja. Počnite od naših pet „bezbednosnih zapovesti“.

1. Instalirajte unapređenja

Poput redovnog održavanja automobila ili važnih kućnih uređaja, veoma je važno da vaš uređaj povremeno „osvežite“ najnovijim „zakrpama“ i unapređenjima operativnog sistema. Proveru da li ima novih unapređenja, obavićete u meniju Settings / About Phone / Tablet / System updates. Ukoliko postoji neki novitet – instalirajte ga. Takođe, povremeno proverite i spisak instaliranih aplikacija (Settings / Applications / Manage Applications) i uklonite one koje ne koristite.

(Narednih dana čitataćete o načinima na koje možete povećati bezbednost svog Androida)

Kristijan Lazić

Pročitajte i:  Microsoft ukida Office aplikaciju za Chromebook-ove

(Objavljeno u časopisu Moj Android)

Facebook komentari:

Tagovi: ,