BIZIT 2022

BibleBot porodica: Roboti za molitvu

BibleBot familija robota je novi korak u onome što izgleda kao revolucija religije, te već pravi društvo onim korisnicima koji smatraju da se duhovnost pronalazi u redovima takozvanih svetih knjiga.

PCPress.rs Image

Jedan od pripadnika BibleBot redova je i SanTO, robot visok oko pola metra koji liči na futuristički oltar, samo što je za razliku od tradicionalnih religijskih predmeta opremljen i softverom koji „čuje“ korisnike, skenira lica u potrazi za određenim emocijama, te na osnovu onoga što zaključi bira religijske tekstove za koje smatra da bi mogli da pomognu onima koji veruju. Iza novog robota stoji ekspert za robotiku – Gabriele Trovato – koji je od verskih vođe dobio upozorenje da robot ne bi smeo da tumači ono što je napisano, već samo da deklamuje redove koje izabere.

PCPress.rs Image

Tehnologija i religija koketiraju već neko vreme, te pored BibleBot-ova postoje i roboti koji vrše verske ceremonije, potom roboti kojima se vernici klanjaju u budističkim hramovima, a tu su i aplikacije koje je odobrio i sam Papa. Tako se čini da je čovečanstvo sve bliže robotskim idolima, bar onaj deo koji u idole veruje.

Pročitajte i:  Xiaomi održao demonstraciju Cyberdog-a, četvoronožnog robota

Izvor: The Wall Street Journal

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,