N Central domination

Biće povećanja poreza za multinacionalne kompanije

Tehnološki giganti će od sada plaćati više poreza nego prethodnih nekoliko godina. Zemlje G7 postigle su dogovor gde će multinacionalne kompanije poput Apple-a, Amazon-a i Google-a plaćati veće poreze. Novi sporazum bi omogućio kompanijama da plaćaju više poreza tamo gde posluju sve dok imaju minimalnu profitnu maržu od 10%, uz porez na 20% bilo koje dobiti iznad te cifre.Biće povećanja poreza za multinacionalne kompanije.

Ne postoji garancija da će i druge zemlje prihvatiti sporazum

Amazon i Google tvrde da su sporazum pozdravili kao modernizaciju, pri čemu je Amazon rekao da će to uticati na stabilnost u međunarodnom porezu. Ovakav potez mogao bi podići osnovnu poresku stopu za tehnološke kompanije koje su se oslanjale na sedišta u Irskoj i drugim zemljama kako bi umanjile svoje troškove. Kompanije se pripremaju za povećanja poreza već neko vreme, ali je G7 pakt učinio nove izmene verovatnijim i doslednijim.

Druga stvar je kada i kako će doći do ovih promena. Sporazum će proći kroz širu raspravu na sastanku G20 u julu i ne postoji garancija da će se i druge zemlje, poput Kine i Rusije, složiti s njim. Tu je i pitanje vremena, jer bi zemljama trebalo mnogo godina da preoblikuju svoje poreske zakone. Koliko god uticajna bila najava G7, to je samo početak dugog putovanja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: