Biće povećanja poreza za multinacionalne kompanije

Tehnološki giganti će od sada plaćati više poreza nego prethodnih nekoliko godina. Zemlje G7 postigle su dogovor gde će multinacionalne kompanije poput Apple-a, Amazon-a i Google-a plaćati veće poreze. Novi sporazum bi omogućio kompanijama da plaćaju više poreza tamo gde posluju sve dok imaju minimalnu profitnu maržu od 10%, uz porez na 20% bilo koje dobiti iznad te cifre.Biće povećanja poreza za multinacionalne kompanije.

Ne postoji garancija da će i druge zemlje prihvatiti sporazum

Amazon i Google tvrde da su sporazum pozdravili kao modernizaciju, pri čemu je Amazon rekao da će to uticati na stabilnost u međunarodnom porezu. Ovakav potez mogao bi podići osnovnu poresku stopu za tehnološke kompanije koje su se oslanjale na sedišta u Irskoj i drugim zemljama kako bi umanjile svoje troškove. Kompanije se pripremaju za povećanja poreza već neko vreme, ali je G7 pakt učinio nove izmene verovatnijim i doslednijim.

Druga stvar je kada i kako će doći do ovih promena. Sporazum će proći kroz širu raspravu na sastanku G20 u julu i ne postoji garancija da će se i druge zemlje, poput Kine i Rusije, složiti s njim. Tu je i pitanje vremena, jer bi zemljama trebalo mnogo godina da preoblikuju svoje poreske zakone. Koliko god uticajna bila najava G7, to je samo početak dugog putovanja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi: