BIZIT 2022

BiH konačno započela sa uvođenjem 4G mreže

Tri bosanskohercegovačka telekom operatera u ponedeljak, 8. aprila, su započela s uvođenjem 4G mobilne mreže, nakon što je predsedavajući državnog Veća ministara, Denis Zvizdić u Sarajevu predstavnicima HT Mostara, BH Telekoma i Telekoma Republike Srpske uručio dozvole za rad.

PCPress.rs Image
Predsedavajući državnog Veća ministara, Denis Zvizdić uručio dozvole za rad predstavnicima HT Mostara, BH Telekoma i Telekoma Srpske

U sledećoj godini više od 60% teritorija BiH pokriće 4G mreža, a u sledećih pet godina 90%“, rekao je Zvizdić u izjavi za medije nakon što je zajedno s direktorom Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Predragom Kovačem uručio dozvole za rad. BiH kasni s uvođenjem nove generacije mobilnih mreža jer još nije potpuno isključila analogni signal u radijskom i televizijskom emitovanju, iako je bila obavezna.

Član Uprave HT-a Mostara Goran Kraljević rekao je kako je HT Mostar već počeo da radi na ispunjavanju procedura vezanih za uvođenje 5G mreža. „Oprema na kojoj puštamo 4G mrežu je već i spremna za 5G”, rekao je Vilim Primorac, predsednik Uprave HT Eroneta.

U isto vreme pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Irini Reljin izjavila je da se Srbija priprema za jedinstveno digitalno tržište koje će se uskoro formirati u Evropi, kao i za uvođenje 5G mreže, kao što je pcpress.rs već pisao.

Pročitajte i:  Tehnovizija: Zakon o veštačkoj inteligenciji

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,