Top50 Glas publike

Bil Gejts gradi svoj pametni grad

Bil Gejts je uložio 80 miliona dolara u planirani pametan grad koji je lociran izvan Feniksa, Arizona, prema pisanju lokalne novinske publikacije AZ Central. Investicija je izvršena kroz grupu koju kontroliše Gejtsova investiciona kompanija Cascade Investment, koja je kupila zemljište od oko deset hiljada hektara za grad koji će se zvati Belmont. Plan je da se izgradi 80.000 kuća, sa oko hiljadu i po hektara rezervisanih za industrijski, kancelarijski i maloprodajni prostor, 1376 hektara otvorenog prostora i 190 hektara namenjenih javnim školama.

PCPress.rs Image

Pametan grad će biti dizajniran tako da ima infrastrukturu za brzu komunikaciju, data centre, autonomna vozila, nove proizvodne tehnologije i automatizovane logističke centre. Ukratko, hiper-povezano mesto pogodno za nove kompanije da uspostavljaju svoje prodavnice.

Koncept pametnih gradova je nešto što se u proteklih nekoliko godina stalno razvijalo. Da podsetimo da je prošlog meseca, Alphabet-ov Sidewalk Labs je najavio da planira izgradnju visokotehnološkog naselja u području Toronta, gde će oko 324 hektara zemljišta biti opremljeno savremenim tehnologijama poput autonomnih vozila, pametnim uličnim osvetljenjem i javnog WiFi-a. Projekat je uključio obavezu kompanije Sidewalk Labs od 50 miliona dolara da instalira i testira pametnu gradsku tehnologiju kompanije.

Pročitajte i:  Google otpušta veći deo zaposlenih u Area 120 inkubatoru

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,