Zebra

BILL-E: Robot koji “živi” sa strukturom koju sagradi

Nova dostignuća u robotici mogla bi da promene načine izgradnje u oblastima od avio-industrije do mostogradnje, a napredak je još očigledniji nakon što su eksperti sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu predstavili novi tip robota.

Radi se o malom robotu po imenu BILL-E – skraćeno od Bipedal Isotropic Lattice Locomoting Explorer – koji je ime dobio po crtanom junaku WALL-E. Svaki od novih robota izgleda kao mala ruka sa zglobom u sredini, zahvaljujući kojem se kreću slično kao gusenice. Robot na obe strane ima odgovarajuće alate koji izgledaju kao hvataljke, te funkcioniše u trodimenzionalnom prostoru, a uz pomoć voksela  koji predstavljaju najmanji deo najmanju jedinicu trodimenzionalnog prostora, u ovom slučaju blokove za gradnju.

Vokseli robotu omogućavaju da se orijentiše u prostoru bez komplikovanog sistema kamera, senzora i algoritama, budući da može da se snalazi uz pomoć brojanja voksela, to jest koraka koji su mu dodeljeni u izgradnji neke strukture. Odnos koji BILL-E ima sa vokselima, to jest blokovima, čini ga daleko praktičnijim i jeftinijim od kompleksnih robota koji se prave za fabrička postrojenja, a zbog toga što jednostavan način za orijentaciju eliminiše potrebu za skupim sistemima.

Pročitajte i:  IceBot: Roboti koji se samostalno popravljaju

BILL-E se brzo snalazi i kada su popravke u pitanju, budući da je dovoljno da softver detektuje oštećeni voksel, pa da ga robot zameni u rekordnom roku. Zbog toga je ovaj mehanički pomoćnik savršen za svemirske stanice i letelice, budući da više BILL-E jedinica može da konstantno boravi na nekoj strukturi, a kako bi uvek bile pri ruci za popravke i nadogradnje. Verovatno će proći još vremena dok novi robot ne bude počeo da gradi stambene jedinice, ali već nije teško zamisliti te ekosisteme budućnosti u kojima bi roboti „živeli“ u simbiozi sa strukturama koje grade.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,