TrendMicro

Bill Gates: “Kriptovalute izazivaju smrt”

Kriptovalute ubijaju ljude u “prilično direktnom smislu”, smatra osnivač Microsofta, Bill Gates. Da li je jedan od najbogatijih ljudi, IT vizionar i filantrop u pravu?

Bill Gates Bil Gejts kriptovalute Bitcoin bitkoin

Čuveni milijarder smatra da kriptovalute kao što su Bitcoin ili Litecoin olakšavaju kupovinu droge. On je to izjavio tokom razgovora sa korisnicima na Redditu. Gates je dodao i da anonimnost digitalnih valuta olakšava finansiranje terorista i pranje novca.

Na pitanje šta misli o tehnologiji koja se koristi za kriptovalute, Gates je otkrio svoju zabrinutost. Po njemu, glavna osobina kriptovaluta je njihova anonimnost i to nije nimalo dobra stvar.  Osnivač Microsofta smatra da je dobra stvar mogućnost državnih organa da pronađu novac koji se pere, one koji izbegavaju plaćanje poreza i finansije terorista. Kako sada stvari stoje:

Kriptovalute se koriste za kupovinu droge, tako da je reč o jednoj od retkih tehnologija koje izazivaju smrt na prilično direktan način.

Bill takođe smatra da su kriptovalute super-rizičan posao za one koji ulažu dosta u njega. On nije jedini koji je skeptičan prema vrednosti kriptovaluta. Jedan od njih je i Warren Buffet koji smatra da će kompletno tržište urušiti na kraju. Ipak, iako sada kritikuje kriptovalute, u jednom intervjuu pre tri godine, Bill Gates je opisao Bitcoin kao nešto bolje od valute. 

Pročitajte i:  Da li ste gejmer koji koristi Windows 11? 

Interesantno je da njegova dobrotvorna fondacija Bill and Melinda Gates Foundation finansira razvoj blockchain tehnologije, koja je osnova za kriptovalute, kako bi pomogla trgovcima u Keniji. Pored toga, Microsoft želi da primeni blockchain tehnologiju kako bi usavršila verifikaciju digitalnih identiteta. 

Izvor: BBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,

One thought on “Bill Gates: “Kriptovalute izazivaju smrt”

  • 2. March 2018. at 23:12
    Permalink

    Sta lupeta ovaj Bill Gates? Ako cemo tako onda i mobilni telefoni i internet direktno ubijaju ljude kao i papirni novac. Ljudi koji zele da kupe kriptovalute a koji su pritom uticajni u svetu logicno prvo iskritikuju iste i time im obore cenu, a nakon toga ih kupe i dizu u nebo. Ako mene pitate ja sam za kriptovalute 100% i kupio sam koliko god sam mogao. Treba samo biti oprezan sa odabirom menjacnice za kupovinu kriptovaluta (cesto kasne uplate kod odredjenih menjacnica).

Comments are closed.