BIZIT 2022

Bitcoin i dalje cirkuliše

Alexander Vinnik je optužen da je koristio kriptovalutu u zamenu za pranje novca, više od 4 milijarde dolara, od hakovanja pa do trgovine drogom. On je uhapšen na severu Grčke u utorak, kako kažu lokalnie vlasti, uz istragu koju je vodilo Ministarstvo pravosuđa SAD i mnoge druge federalne agencije. SAD zvaničnici kažu da je Vinnik bio jedan od ključnih operatora u trgovini bitcoina još od 2011.

PCPress.rs Image

Navodi se da je Vinnik imao firmu u SAD koja nije vođena po protokolima i da je kroz nju prošlo 4 milijarde bitcoina. SAD vlasti ga takođe povezuju sa MTGox čije je sedište bilo u Japanu, Šibuji čiji se krah desio 2014. nakon hakovanja. Vinnik je preuzeo hakovani novac MtGox i oprao ga preko BTC-e i Tradehill, još jedne firme iz San Franciska  za razmenu koja je bila u njegovom vlasništvu. Njegovo hapšenje je jedno od poslednjih u seriji SAD operacija protiv ruskih cyber kriminalaca u Evropi.

Bitcoin je bila prva digitalna valuta koja je uspešno koristila kriptografiju kako bi obezbedila transakcije i pseudonime, što je konvencionalne regulative činilo teškim. Godinama kasnije pripadnici prava uz puno truda uspeli su da indentifikuju ljude koji se kriju iza tih pseudonima na osnovu njihovih ilegalnih radnji prateći potrošnju bitcoina. Bitcoin možemo kupiti anonimno koristeći digitalni novčanik sa jedinstvenom adresom, transakcije su snimljene u dnevniku koji se zove (blockchain), što otežava da se prati novac. MtGox je jedan od primera, kada je pala berza bitcoina, glavni CEO Mark Karpeles je proneverio kompaniju za 450 miliona dolara.

Pročitajte i:  Bitcoin je pao za 5% na najniži nivo u poslednja 3 meseca

Kada se radi o Vinniku BTC-e je izjavila da će za pet dana ponovo funkcionisati.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,