Top50 Glas publike

Bitcoin i druge kriptovalute u padu zbog tenzija između Rusije i Ukrajine

Digitalne valute su u padu pošto su geopolitičke tenzije oko Ukrajine uzburkale globalna tržišta.

PCPress.rs Image

Političke tenzije utiču na kripto

Bitcoin je poslednji put pao za oko 0,5 odsto na 38.011,54 dolara. Kriptovaluta je potonula na samo 36.370 dolara, što je najniži nivo u više za dve nedelje.

Ostale kriptovalute širom tržišta takođe u padu. Ether je izgubio 1,4 odsto, dok je Cardano pao 4,3 odsto, a XRP 6,9 odsto.

Analitičari su pad pripisali eskalaciji tenzija zbog rusko-ukrajinske krize. Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je u ponedeljak da trupe uđu u dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini, nekoliko trenutaka nakon što ih je proglasio nezavisnim.

Ovaj potez podstakao je strah od potpune invazije, zbog čega su globalne akcije naglo smanjene kako apetit trgovaca za rizikom opada.

„Narativ o sigurnom utočištu za bitcoin se skoro potpuno raspao jer sve veća mogućnost vojnog sukoba i pogoršanje odnosa SAD i Rusije dovode šire finansijsko tržište u režim izbegavanja rizika“, rekla je Yuya Hasegawa, analitičar kripto tržišta.

Pročitajte i:  Chrome ekstenzija krade kriptovalute

Njegovi zagovornici često proglašavaju bitcoin kao bezbedno utočište slično zlatu, što znači da bi trebalo ponudi skladište vrednosti u vremenima neizvesnosti.

Međutim, slučaj bitcoin-a kao vrste „digitalnog zlata“ je propao jer je sve više institucionalnih investitora počelo da trguje njime, a oko kriptovalute je sve više nesigurnosti na tradicionalnim tržištima poput akcija.

Hasegawa je rekao da bi bitcoin trebalo da bude u rasponu od 32.000 do 43.000 dolara ove nedelje.

Bitcoin je sada znatno ispod najviših vrednosti svih vremena od 68.000 dolara, koje je dostigao u novembru 2021. godine, a neki investitori veruju da je i ova vrednost dobra, koliko će ustvari biti niža u budućnosti.

Du Jun, suosnivač kripto berze Huobi, rekao je da je malo verovatno da će se potražnja, odnosno rast bitcoin-a održati do 2024. godine, kada bi trebalo da se održi sledeći takozvani događaj „prepolovljenja“.

„Nakon ovog ciklusa, tek od kraja 2024. do početka 2025. godine možemo dočekati sledeće „bikovsko“ tržište bitcoin-a“, rekao je Du.

Pročitajte i:  Yandex navodno želi da napusti Rusiju

Prepolovljenje bitcoin-a smanjuje nagrade koje rudari kriptovalute dobijaju za verifikaciju transakcija, efektivno smanjujući ponudu novih kovanica.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,