ASUS Zenbook

Bitkoin i Afrika: Kriptovalute u stvarnom svetu

Abolaji Odunjo živi u Lagosu, najvećem i najnaseljenijem gradu u Nigeriji, i nedavno je napravio velike promene u načinu na koji posluje. Naime, budući da se bavi prodajom mobilnih telefona, imao je posla sa dobavljačima iz različitih zemalja, i sve do skoro ih je plaćao fizičkim valutama, da bi se nedavno okrenuo kriptovalutama.

Afrika, obećana zemlja za kriptovalute

Uređaji koje prodaje stižu iz Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a kineski dobavljači su nedavno počeli da traže isplate u kriptovalutama, budući da su efikasnije i brže. Promena je uticala i na bolje poslovanje prodavca, najpre zbog toga što više nije morao da plaća naknade za transakcije. Tako je Bitkoin dobio jasnu i praktičnu primenu, što je zanimljivo jer je u nekim drugim sredinama u tome omanuo.

Odunjo je samo jedan od preduzetnika koji su deo nenametljivog kripto-uspona na afričkom kontinentu, a koji dolazi od malih biznisa i onih koji svojim porodicama šalju novac iz inostranstva. Sume kojima se baratalo u početku nisu premašivale 10 hiljada dolara, i obično su dolazile od vlasnika malih firmi, te pojedinaca. U junu se ta cifra popela do čak 316 miliona dolara, a najveći broj transakcija došao je upravo iz Nigerije.

Pročitajte i:  El Salvador prva zemlja koja će prihvatiti Bitcoin kao sredstvo plaćanja

Bitkoin se sve do sada najviše koristio za finansijske spekulacije velikih investitora, ali se to polako menja. Afrika je pogodna za uspon kriptovaluta i zbog toga što su lokalne fizičke valute slabe, te se mnogo gubi kada se menjaju u američki dolar, a proces dodatno komplikuje i zapetljana birokratija. Kriptovalute rešavaju taj problem, te je sve više onih koji svedoče o tome da im posao cveta zahvaljujući blockchain-u.

Najveći problem je u tome što kriptovalute u mnogim zemljama nisu regulisane zakonom, te tako vlasnici nemaju osiguranje u slučaju da ostanu bez sredstava. Mnogi se oslanjaju na ilegalne menjačnice, vrednosti kriptovaluta se brzo menjaju, a transakcije zahtevaju solidno poznavanje tehnologije. Nigerijska Centralna banka je još 2018. upozorila da digitalne valute nisu legalne i da su investitori prepušteni sami sebi. U mnogim afričkim zemljama Bitkoin ipak poboljšava situaciju, te ukida restrikcije koje je postavila vlada, pa ostaje da se vidi hoće li kriptovalute i dalje uticati na sudbine sitnih trgovaca, te onih koji iz dalekog sveta šalju novac u svoju zemlju.

Pročitajte i:  Istorija Dogecoin kriptovalute

Izvor: NBC

Facebook komentari:
Data centri - specijalno izdanje

Tagovi: , , ,