PC Press Studio

Bitkoin prevaranti pretili bombama

Poslednji talas na polju internet prevara predstavlja lanac spam mejlova koje napadači šalju javnim ustanovama u zemljama u kojima se govori engleski jezik, te žrtvama prete detonacijama bombi koje su navodno postavljene u zgradama u kojima se nalaze. Nakon što im saopšte da se u njihovoj zgradi nalazi eksplozivna naprava, zahtevaju otkupninu u Bitkoinima, tvrdeći da će eksploziv biti uklonjen nakon što se tražena suma bude našla u njihovom digitalnom novčaniku.

PCPress.rs Image

Nema dokaza da su prave bombe ikada bile u igri, ali su pretnje izazvale brojne evakuacije širom Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Novog Zelanda. Neki mejlovi koji sadrže pomenute pretnje već su se našli online, te može da se vidi da napadači prete detonacijom i upozoravaju žrtvu „da ne gubi vreme“. Od žrtve se traži da uplati 20 hiljada dolara u Bitkoinima do kraja dana u kojem je mejl primljen, te se dodaje da će osoba koja je postavila eksploziv isti i aktivirati u slučaju da primeti policiju ili bilo kakvo neobično ponašanje. Na kraju mejla stoji da napad „nije ništa lično“, te da „se radi samo o poslu“. Poruka uključuje i informacije o digitalnom novčaniku napadača, a još uvek nije poznato da li je neko do sada uplatio traženu sumu.

Pročitajte i:  Nakon kolapsa SVB banke Bitcoin pao ispod 20 hiljada dolara

Utvrđeno da adrese u mejlovima upućuju na bar tri različita novčanika, a kreiranje odvojenih novčanika za svaki napad je tipično ponašanje kada su ransomware napadi u pitanju, budući da napadači tako lakše vode evidenciju koje su mete uplatile otkup.

U vreme sve češćih terorističkih napada, te pucnjava u školama, ovakve pretnje se shvataju ozbiljno, pa svaki preteći mejl podrazumeva i evakuaciju, te druge komplikovane procedure čiji je cilj da se utvrdi da li se u nekoj zgradi uopšte nalaze eksplozivne naprave kojima se preti u mejlovima.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,