BIZIT 2022

Bitkoin “troši” više energije nego cela Švajcarska

Za rudarenje Bitkoina potroši se više energije nego što utroše stanovnici cele Švajcarske, a do tog podatka se došlo zahvaljujući novoj alatki koju su kreirali eksperti sa Cambridge univerziteta.

PCPress.rs Image

Radi se o tome da nova alatka omogućava da se količina energije koja se troši na rudarenje kriptovaluta uporedi sa količinama koje troše drugi entiteti, a sve je više eksperata koji ističu da nije toliko važna količina energije koja se troši na rudarenje, već karbonski otisak koji iza toga ostaje. Alatka procenjuje da Bitkoin trenutno koristi oko sedam gigavati električne energije, a to je 0,21% svetskih zaliha, što znači da tokom godine potroši skoro istu količinu energije kao cela Švajcarska.

PCPress.rs Image

Najjednostavniji odgovor na pitanje „šta je rudarenje?“ je da je to proces tokom kojeg kripto-rudari koriste svoje kompjutere da bi generisali neku digitalnu valutu, uz pomoć specijalizovanog koda, a proces se naziva rudarenjem zato što je „pronalaženje“ novog bitkoina podjednako teško kao što je nekad bilo pronaći komadić zlata. Naime, kompjuterski programi korisnika rešavaju niz problema kako bi mrežu održali sigurnom, pa tako ulažu energiju (koja nije mala, niti jeftina) u čitav proces, te na taj način zarađuju svoje parče kripto-hleba. Da bi zaradili što više rudari na mrežu povezuju veliki broj uređaja za rudarenje, pa su ponekad i čitava skladišta ispunjena mašinama koje rudare i tokom tog procesa koriste velike količine energije.

Pročitajte i:  Bitcoin je pao za 5% na najniži nivo u poslednja 3 meseca

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,