BIZIT Seminar

Bivši radnik Apple-a priznaje da je prevario kompaniju za 17 miliona dolara

Dhirendra Prasad navodi da je uzimao mito i krao delove tokom sedam godina.

PCPress.rs Image

Prevara od 2011.godine do 2018.godine

Bivši radnik Apple-a izjasnio se krivim i priznao da je prevario kompaniju za preko 17 miliona dolara. Dhirendra Prasad, proveo je dosta vremena u Apple-u radeći u odeljenju za globalni lanac snabdevanja usluga. On je priznao da je „primio mito, podizao usluge na fakturama, krao delove i naveo Apple da plaća za artikle i usluge koje nikada nije primio“, navodi se u saopštenju. Naime, Prasad je započeo ove poslove 2011.godine i nastavio ih sve do 2018. godine.

U jednoj prevari, Prasad je isporučio matične ploče iz Apple-ovog centra CTrends, kompaniji koju je vodio njegov saučesnik Don M. Baker. Zatim, Baker je sakupljao komponente sa matičnih ploča a zatim je Prasad organizovao narudžbenice za te delove. Nakon što je Baker poslao komponente nazad u Apple, CTrends je podneo fakture za koje je Prasad dogovorio plaćanje. Na kraju, oni su zajedničkim snagama naveli Apple da plati svoje komponente i podelili su prihode od prevare.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Watch bi mogao doći sa mikroLED ekranom 2024. godine

Moguća kazna zatvora preko 20 godina

Takođe, Prasad je priznao da je učestvovao u poreskim prevarama. On je organizovao lažnu kompaniju da šalje lažne fakture CTrends-u sa ciljem da prikrije nezakonita plaćanja koja mu je Baker izvršio. Ovo je omogućilo Baker-u da „traži stotine hiljada dolara neopravdanih poreskih odbitaka“, saopštilo je američko tužilaštvo. Sve u svemu, tužioci tvrde da su prevare dovele do toga da je poreska uprava izgubila preko 1,8 miliona dolara.

Prasad će biti osuđen u martu. On se izjasnio krivim po još jednoj tački optužnice za zaveru za koju je predviđena maksimalna zatvorska kazna od 20 godina.

Prasad je takođe priznao krivicu po još jednoj tački optužnice za zaveru radi prevare Sjedinjenih Država, za koju je predviđena maksimalna kazna od pet godina zatvora. Takoše, Prasad je pristao da mu se oduzme imovinua vredna oko 5 miliona dolara koju je stekao kao rezultat svojih kriminalnih radnji.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,