Top50 Glas publike

BIZIT 2018 panel: Veselin Jevrosimović – “Studirajte, ali počnite da radite na vreme”

Srpsko tržište ima manjak radne snage u IT sektoru, istakla je moderator Tatjana Ostojić otvarajući panel diskusiju na nedavno održanoj BIZIT konferenciji koja je imala zadatak da definiše dokle smo stigli u tom pogledu i da li smo spremni za budućnost. Tražiće se još IT stručnjaka, kojih u Srbiji nedostaje već danas oko 30 hiljada, a stručnjaci procenjuju da bi do 2020. godine moglo da se otvori 50 do 100 hiljada novih radnih mesta u IT industriji.

PCPress.rs Image

Veselin Jevrosimović je potvrdio da u ovom trenutku u kompaniji ComTrade postoji nedostatak od čak 300 inženjera, te naveo da je kompanija počela da otvara softverske kampove ne samo širom bivše Jugoslavije, već i po Evropi, ali i drugim kontinentima. Istakao je da je budućnost u IT-ju, jer živimo u vremenu gde je sve IT, pošto na svetskom nivou manjak stručnjaka iznosi čak 60% kada je IT u pitanju. Istakao je važnost obrazovanja i znanja, i rekao da su iskustva sa studentima sa tehničkih fakulteta izvanredna, ali i pozvao sve prisutne da što pre krenu sa poslom kako bi sticali znanja i veštine koji će im značiti u daljoj karijeri. “Studirajte, idite na master, doktorirajte, ali počnite da se bavite poslom na vreme. Nemojte da čekate da studirate 10 godina i tek onda da krenete da se bavite ovim poslom, jer ste zakasnili.”

Pročitajte i:  BIZIT 2022: Pratite prenos prvog dana BIZIT RE:Start 23 konferencije

Slobodan Bogdanović iz Endave je rekao da posebno nedostaju iskusni inženjeri oko kojih bi se gradila infrastruktura. Milo Tomašević, dekan ETF-a je rekao da se godišnje na taj fakultet direktno upiše oko 300 ljudi na smer softverskog i računarskog inženjerstva, ali i da studenti ETF-a bez obzira na smer mogu da ispune zadatke koje postavljaju domaće firme. Potvrđujući da broj nije dovoljan, istakao je da fakultet ide na kvalitet, a ne na kvantitet, te da je to donekle i neminovnost imajući u vidu ograničenja u domenu prostora i nastavnika, što je prepoznato od strane tržišta, kako domaćeg, tako i svetskog. Dekani se nisu složili da je četiri godine studiranja mnogo, jer postoji problem savladavanja matematičkih i drugih veština koje je jako teško preneti u slučaju neformalnog obrazovanja ili kraćeg studiranja.

PCPress.rs Image
Veselin Jevrosimović, Comtrade

Dekan FTN-a iz Novog Sada, Rade Dobroslovački, je istakao da je formalno obrazovanje nije u dobrom stanju, već pre u alarmantnom, i da ga hitno treba oporaviti. Dekani tehničkih fakulteta su takođe naglasili i da imaju dobru saradnju sa privredom, budući da studenti idu na praksu u uspešne domaće kompanije, organizuju posete kompanijama, te da nije cilj studente posle nekoliko godina po prvi put upoznaju sa budućim radnim mestima. Profesorka Popović-Perišić je rekla da postoji problem u gledištu da je preduzetništvo najveći životni domet, ali i da je IT jedina šansa ove zemlje. Po njenom mišljenju, najvažnija stvar je odgajati studente u kritičkom duhu, da postavljaju pitanja, da budu radoznali, umesto da se znanje deli na kašičicu. Istakla je da u obrazovanju mora postojati pravo na grešku, navevši da nije moguće imati kreativne ljude a ne dozvoljavati kreativnost, već je potirati suzbijanjem prava na grešku

Pročitajte i:  Kompanija Comtrade 360 zvanično otvorila prvu kancelariju u Novom Sadu

Na pitanje koliko u ovom momentu razmišljamo o obrazovanju za budućnost, kao glavnu prepreku dugoročnom planiranju obrazovanja, Milo Tomašević je istakao veoma nizak nivo ulaganja: “Zapravo, kvalitet obrazovanja u Srbiji naspram ulaganja je relativno dobar i zapravo među vodećima u svetu.”

Kompletan panel možete pogledati ovde:

Panelom „Obrazovanje za budućnost“ je okončana ovogodišnja BIZIT konferencija, a izuzetno posećen panel kome je prisustvovalo više stotina učenika i studenata iz čitave Srbije su činili: prof. dr Milo Tomašević, dekan, ETF Univerziteta u Beogradu; prof. dr Rade Doroslovački, dekan FTN Univerziteta u Novom Sadu; prof. dr Nada Popović Perišić, profesor emeritus, FMK; Jasmina Nikolić, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu; Veselin Jevrosimović, Comtrade; te Slobodan Bogdanović, Head of Programme and Project Management, Endava. Moderator panela je bila Tatjana Ostojić, glavni urednik portala pcpress.rs.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , ,