TrendMicro

BIZIT 2018: Tri bitna sektora gde može da se primeni blockchain tehnologija

Predavanje posvećeno Blockchain tehnologiji na ovogodišnjoj BIZIT konferenciji je održala Marija Matić, ekonomista, stručnjak za blockchain i investicije u kriptovalute. Njena tema je bila “Primena Blockchain tehnologije u budućnosti”.

PCPress.rs Image
Marija Matić, ekonomista, stručnjak za blockchain i investicije u kriptovalute

„Prednosti Blockchaina su decentralizovanost sa puno nodova, nepromenljivost istorije transakcija, odnosno nemogućnost cenzure, direktne transakcije bez posrednika, bez potrebe da se informacije verifikuju kod centralnog autoriteta“, istakla je Marija.

Primene Blockchain-a su brojne, na primer kriptovalute, društvene mreže, elektronska trgovina i plaćanja, ali mogu da se koriste i na državnom nivou, za glasanje, usluge e-vlade, lične karte i vozačke dozvole, te druga dokumenta.

„Ja bih primenu Blockchaina podelila na tri bitna aktera, a to su države, korporacije i globalna primena“, naglasila je Marija.

Takođe, postoje i brojne korporativne primene, što je razlog zašto postoji toliko interesovanja korporativnih korisnika. Internet of Things (IoT), reklamiranje, cloud, isporuke, lanci snabdevanja, sve to su oblasti potencijalne primene danas – koja će postati praktično obavezna primena u dogledno vreme.

Celo predavanje možete pogledati u video snimku ispod ili na zvaničnom BIZIT youtube kanalu:

Pročitajte i:  Održana je osma RSNOG konferencija

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,