PC Press - Backup obavezno!

BIZIT 2019: Hakovana američka banka Capital One, haker uhapšen

Jednoj od deset najvećih finansijskih institucija u SAD-u, Capital One, provaljeno je u računarski sistem odakle su ukradeni podaci preko 100 miliona klijenata.

Američka finansijska holding kompanija i banka Capital One bila je žrtva hakerskog napada koji se dogodio 22. i 23. marta, navode iz banke. Sigurnosni stručnjaci ove banke otkrili su kako je nepoznat napadač iskoristio ranjivost i neovlašteno upao u njihov sistem. Odatle je, prema prvim podacima, pokrao podatke o klijentima banke – većinom privatne podatke ljudi koji su koristili njihove kreditne kartice ili su podneli zahtev za njih. Kompromitovani su podaci oko 106 miliona ljudi, od kojih je 100 miliona iz SAD a šest miliona iz Kanade.

Odmah po otkriću Capital One je zakrpio ranjivosti svog sistema i ceo slučaj prijavio FBI-ju, koji je u ponedeljak u Sijetlu uhapsio 33-godišnju hakerku Paige A. Thompson, poznatu i pod hakerskim nadimkom erratic. Osumnjičena je zadržana u pritvoru do saslušanja.

Zanimljivo, hakerka erratic se svojim postignućem pohvalila na GitHub-u, gde je postavila izvesne informacije pokradene s Capital One-ovih servera. Tu je neko primetio ove podatke, obavestio banku, da bi potom ceo hakerski napad bio otkriven. FBI-jevi sajber istražitelji potom su korisnički nalog s GitHub-a povezali s Thompson-ovom, kod koje su kasnije pronašli kopiju ukradenih podataka.

Pročitajte i:  Izloženi finansijski podaci miliona gostiju Hotels.com, Booking.com i Expedia

Hakerku, koja je prethodno radila kao softverski inženjer za tehnološku kompaniju Amazon (AMZN) Web Services, cloud hosting kompaniju čije je usluge Capital One koristio, sada čeka sudski proces u kojem joj preti kazna zatvora do pet godina i plaćanje novčane naknade u visini do 250.000 dolara.

Kako se zaštititi od ovakvih i svih drugih vrsta pretnji, koji su to fintech alati i koliko štete današnjem poslovnom okruženju mogu naneti problemi u informacionim sistemima – to će, između ostalog, biti teme naredne BIZIT konferencije, posvećene digitalnoj ekonomiji. Prijavite se na sajtu bizit.rs i iskoristite popust za ranu registraciju. Vidimo se 6. i 7. novembra u Klubu poslanika!

Izvoe: CNN

Facebook komentari:
PC Press- digitalizacija zdravstva

Tagovi: , , , , , , , ,