BIZIT 2019: Novi Zeland legalizovao isplatu plata u kriptovalutama

Poreske vlasti Novog Zelanda donele su odluku da je primanje plata u kriptovalutama legalno i pružile smernice o tome kako tačno treba da se oporezuje. Kako piše Business Insider, to će omogućiti da bitcoin, najveća svetska kriptovaluta po tržišnoj vrednosti, služi kao oblik plaćanja novozelandskih radnika kada taj novi zakon bude stupio na snagu 1. septembra. Predlog zakona je zvanično podnet 7. avgusta, a u njemu se takođe kaže da će Novi Zeland omogućiti i isplatu bonusa u kriptovalutama.

PCPress.rs Image

Konkretno, smernice o tome kako će se tretirati porez na priliv sredstava u kriptovalutama koji se odnosi na plaćanja u kriptovalutama koje čine deo redovne plate zaposlenih i određuju se po unapred utvrđenom iznosu ili stopi – pre nego na primer, isplate koje čine deo primanja zaposlenog. Štaviše, to se odnosi samo na plate i zarade – a ne na samozaposlene poreske obveznike – koji pokrivaju i naknadu za usluge i bonuse, provizije i nagrade.

Da bi plata koja je kripto-denominirana bila oporeziva, odlukom se određuje da kripto sredstva isplaćena zaposlenima ne smeju biti podložna periodu zaključavanja i moraju biti direktno konvertovana u standardnu valutu, pojašnjavajući da:

Pročitajte i:  El Salvador: Bitkoin postao zvanična valuta

„U trenutnom okruženju u kojem kripto-sredstva nisu lako prihvaćena kao sredstvo plaćanja za robu i usluge, Poverenikov stav je da kripto-sredstva koja se ne mogu direktno pretvoriti u standardnu valutu u menjačnici nisu dovoljno „nalik novcu“ da bi se smatralo platom ili zaradom.“

Kripto-sredstva „nalik novcu“ dalje se definišu kao ona koja pružaju peer-to-peer sistem plaćanja, a ne sredstva koja funkcionišu na sličan način kao vaučeri, akcije ili dužničke hartije od vrednosti. Stoga, da bi zarada bila oporeziva, poreska uprava smatra da je značajna svrha kriptovaluta da one funkcionišu kao valuta ili da budu na neki drugi način vezane za jednu ili više standardnih valuta.

Kao što se izveštava, poreske vlasti i zakonodavci širom sveta sve više skreću pažnju na kriptovalute – razjašnjavajući pod koje odredbe spadaju, kao i pokušavajući da pooštre svoje kontrole utaje poreza.

Fintech alati, digitalizacija banaka i digitalna transformacija u bankarstvu će biti samo neke od mnogobrojnih tema ovogodišnjeg BIZIT-a koji je posvećen digitalnoj ekonomiji. Pozivamo vas da nam se priključite! Prijavite se na sajtu bizit.rs i iskoristite popust za ranu registraciju. Vidimo se 6. i 7. novembra!

Pročitajte i:  Developers’ mDay 2021. u Novom Sadu

Izvor: Cointelegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,