Zebra

BIZIT 2019: Odlučivanje i kontrola poslovnih procesa

Drugi tematski blok ovogodišnje BIZIT konferencije bio je posvećen odlučivanju i kontroli poslovnih procesa, te su tokom njega predstavljena razna rešenja koja pomažu poslovanje i pospešuju efikasnost.

Blok je počeo uvodnim obraćanjem Miloša Pucarevića, Business Development Manager-a kompanije GoPro. MS Power BI izveštavanje i analiza su bili tema ovog izlaganja, sa naglaskom na širok spektar mogućnosti koji donosi ova značajna poslovna alatka. Govorio je o implementaciji ove alatke u GoPro sistemu, te velikom broju korisnih mogućnosti koje ona donosi, te predstavio benefite na konkretnim primerima.

“Microsoft Power BI alat predstavlja skup softverskih servisa, aplikacija i konektora koji zajedno učestvuju u procesu transformacije nesređenih struktura podataka u koherentne, vizuelno imerzivne i interaktivne prikaze. Pruža podršku u procesu donošenja dobrih poslovnih odluka, pružajući relevantne i pouzdane informacije,” istakao je Miloš Pucarević.

Sa temom je nastavio Miloš Bošnjak, direktora kompanije IIB. On je govorio o UPIS ERP sistemu koji je razvila kompanija IIB i svim aspektima njegove primene. No, njegovo izlaganje je skrenulo pažnju i na važnost koju u svakoj poslovnoj organizaciji, pa samim tim i informacionom sistemu čine – ljudi; isti oni koji implementiraju, razvijaju, organizuju, održavaju i koriste sistem. Takođe je bilo reči o osobinama kvalitetnih poslovnih informacionih sistema, te procesima koje pokriva porodica UPIS rešenja u tipskom proizvodnom društvu.

Pročitajte i:  Tajanstveni svet porodičnih kompanija

“Upravljanje procesima mora biti aktivno, nezavisno od poslovne aplikacije, ali istovremeno povezano sa svim poslovnim aplikacijama. Mora biti prilagodljivo, omogućiti praćenje efikasnosti, i mora biti uvek i svuda dostupno, jer drugačije nije moguće funkcionisati u savremenom poslovnom okruženju!”

Blok je nastavljen izlaganjem “Za uspešniju timsku sTIMulaciju”, koja se fokusirala na MS Teams, alatku za kolabiraciju unutar timova čiji je značaj izuzetan u savremenim poslovnim okruženjima. Marko Đurović, Technical Presales Specialist for Microsoft Azure, Comtrade Systems Integration je govorio o glavnim funkcionalnostima aplikacije, uključujući čet, sastanke, kolaboraciju i pozive, kao i o glavnim benefitima.

“Moderno radno mesto se menja i danas postoje drugačija očekivanja kada je reč o poslu. Prošlo je vreme konzervativnih ideja, danas  je naglasak na mobilnosti, društvenosti i timskom radu. I po pet generacija radi zajedno u sklopu radnog mesta, a čak 72% radnika će sledeće godine raditi sa udaljene lokacije. 45% radnika koristi socijalne alate na svom poslu, a čak 80% radnog vremena se troši na saradnju zaposlenih,” rekao je Marko Đurović tokom svog predavanja.

Pročitajte i:  Kingston prodaje HyperX HP-u za 425 miliona dolara

Kompanija Original je tradicionalno okrenuta štampi, pa je itekako merodavna da priča o skrivenim troškovima koji nastaju tokom štampe, procesa koji se i dalje odvija u daleko većoj meri u preduzećima nego što se nagađa, ili što se pretpostavljalo da će se dešavati u digitalnom dobu. Miloš Koprivica, menadžer prodaje u kompaniji Original je istovremeno predstavio Originalovo rešenje koje smanjuje troškove, istovremeno podižući nivo bezbednosti print okruženja u kompaniji.

“Kompanije najčešće ne obraćaju pažnju na trošak štampe, međutim kada saznaju da štampa u sopstvenoj režiji košta 1%-3% ukupnog prometa tada počnu da obraćaju pažnju. Glavni razlog je što je oko 80% troškova skriveno. 20% troškova koje je vidljivo čine: cena uređaja i papira, donekle cene potrošnog materijala. Trošak štampe predstavlja 3. po visini operativni trošak u poslovanju (posle rente i lizinga, i plata zaposlenih) što znači da je i te kako bitno da se uzme u obzir i ozbiljnije analizira. IT sektor utroši 15% radnog vremena rešavajući probleme u vezi sa štampom. Tehnička podrška utroši 23% vremena, a 17% odštampanih dokumenata se nikada ne iskoristi,” rekao je Miloš Koprivica tom prilikom.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,