BIZIT 2019: Odlučivanje i kontrola poslovnih procesa

Drugi tematski blok ovogodišnje BIZIT konferencije bio je posvećen odlučivanju i kontroli poslovnih procesa, te su tokom njega predstavljena razna rešenja koja pomažu poslovanje i pospešuju efikasnost.

PCPress.rs Image

Blok je počeo uvodnim obraćanjem Miloša Pucarevića, Business Development Manager-a kompanije GoPro. MS Power BI izveštavanje i analiza su bili tema ovog izlaganja, sa naglaskom na širok spektar mogućnosti koji donosi ova značajna poslovna alatka. Govorio je o implementaciji ove alatke u GoPro sistemu, te velikom broju korisnih mogućnosti koje ona donosi, te predstavio benefite na konkretnim primerima.

PCPress.rs Image

“Microsoft Power BI alat predstavlja skup softverskih servisa, aplikacija i konektora koji zajedno učestvuju u procesu transformacije nesređenih struktura podataka u koherentne, vizuelno imerzivne i interaktivne prikaze. Pruža podršku u procesu donošenja dobrih poslovnih odluka, pružajući relevantne i pouzdane informacije,” istakao je Miloš Pucarević.

Sa temom je nastavio Miloš Bošnjak, direktora kompanije IIB. On je govorio o UPIS ERP sistemu koji je razvila kompanija IIB i svim aspektima njegove primene. No, njegovo izlaganje je skrenulo pažnju i na važnost koju u svakoj poslovnoj organizaciji, pa samim tim i informacionom sistemu čine – ljudi; isti oni koji implementiraju, razvijaju, organizuju, održavaju i koriste sistem. Takođe je bilo reči o osobinama kvalitetnih poslovnih informacionih sistema, te procesima koje pokriva porodica UPIS rešenja u tipskom proizvodnom društvu.

Pročitajte i:  PESO model - sve funkcije kompanije objedinjene na istom zadatku

PCPress.rs Image

“Upravljanje procesima mora biti aktivno, nezavisno od poslovne aplikacije, ali istovremeno povezano sa svim poslovnim aplikacijama. Mora biti prilagodljivo, omogućiti praćenje efikasnosti, i mora biti uvek i svuda dostupno, jer drugačije nije moguće funkcionisati u savremenom poslovnom okruženju!”

Blok je nastavljen izlaganjem “Za uspešniju timsku sTIMulaciju”, koja se fokusirala na MS Teams, alatku za kolabiraciju unutar timova čiji je značaj izuzetan u savremenim poslovnim okruženjima. Marko Đurović, Technical Presales Specialist for Microsoft Azure, Comtrade Systems Integration je govorio o glavnim funkcionalnostima aplikacije, uključujući čet, sastanke, kolaboraciju i pozive, kao i o glavnim benefitima.

PCPress.rs Image

“Moderno radno mesto se menja i danas postoje drugačija očekivanja kada je reč o poslu. Prošlo je vreme konzervativnih ideja, danas  je naglasak na mobilnosti, društvenosti i timskom radu. I po pet generacija radi zajedno u sklopu radnog mesta, a čak 72% radnika će sledeće godine raditi sa udaljene lokacije. 45% radnika koristi socijalne alate na svom poslu, a čak 80% radnog vremena se troši na saradnju zaposlenih,” rekao je Marko Đurović tokom svog predavanja.

Pročitajte i:  GoPro: Po meri za sve

Kompanija Original je tradicionalno okrenuta štampi, pa je itekako merodavna da priča o skrivenim troškovima koji nastaju tokom štampe, procesa koji se i dalje odvija u daleko većoj meri u preduzećima nego što se nagađa, ili što se pretpostavljalo da će se dešavati u digitalnom dobu. Miloš Koprivica, menadžer prodaje u kompaniji Original je istovremeno predstavio Originalovo rešenje koje smanjuje troškove, istovremeno podižući nivo bezbednosti print okruženja u kompaniji.

PCPress.rs Image

“Kompanije najčešće ne obraćaju pažnju na trošak štampe, međutim kada saznaju da štampa u sopstvenoj režiji košta 1%-3% ukupnog prometa tada počnu da obraćaju pažnju. Glavni razlog je što je oko 80% troškova skriveno. 20% troškova koje je vidljivo čine: cena uređaja i papira, donekle cene potrošnog materijala. Trošak štampe predstavlja 3. po visini operativni trošak u poslovanju (posle rente i lizinga, i plata zaposlenih) što znači da je i te kako bitno da se uzme u obzir i ozbiljnije analizira. IT sektor utroši 15% radnog vremena rešavajući probleme u vezi sa štampom. Tehnička podrška utroši 23% vremena, a 17% odštampanih dokumenata se nikada ne iskoristi,” rekao je Miloš Koprivica tom prilikom.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,