PC Press - Telefoni, leto 2020

BIZIT 2020: Očekuje se dvostruko više ulaganja u AI u naredne četiri godine

Tokom naredne četiri godine, kompanije širom sveta će uložiti dvostruko više novca u veštačku inteligenciju (AI). Ovaj zaključak je iznela analitička kuća IDC u novom izveštaju gde tvrdi da će globalno ulaganje premašiti 110 milijardi dolara 2024. godine, u poređenju sa današnjih nešto više od 50 milijardi dolara.

Ulaganja će se povećati pre svega zato što će kompanije raditi na digitalnoj transformaciji u pokušaju da ostanu konkurentne. Da bi to učinile, pokušaće da primene AI rešenja. Kompanije će nastojati da AI uvedu uglavnom radi poboljšanja korisničkog iskustva i pomoći zaposlenima da rade efikasnije. Agenti za korisničke usluge, preporuke i automatizacija procesa prodaje, kao i automatizovana detekcija pretnji, prevencija i IT automatizacija trenutno se smatraju „vodećim oblastima upotrebe AI-a“.

Bankarski sektor i maloprodaja će najviše uložiti u AI

Prema izveštaju IDC-a, maloprodaja i bankarski sektor najviše će uložiti u AI rešenja. Maloprodaja će se fokusirati na chatbot-ove i mehanizme za preporuke radi poboljšanja korisničkog iskustva, dok će bankarske organizacije nastojati da koriste AI u odbrani od prevara.

Pročitajte i:  Photoshop i AI: Prava lica rimskih careva

„Kompanije će usvojiti AI – ne samo zato što mogu, već zato što moraju. AI je tehnologija koja će pomoći kompanijama da budu agilne, inovativne i usklađene“, rekao je Ritu Jyoti, potpredsednik programa za veštačku inteligenciju u IDC-u. „Kompanije koje inkorporiraju AI imaće sposobnost sinteze informacija (pomoću AI-a za pretvaranje podataka u informacije, a zatim u znanje), sposobnost učenja (koristeći AI za razumevanje odnosa između znanja i primenjivanje učenja na poslovne probleme), i sposobnost pružanja uvida u širokom opsegu (koristeći AI za podršku odlukama i automatizaciji).“

Uživo i online

Ova i druge srodne teme biće obrađivane tokom ovogodišnje BIZIT 2020 manifestacije, najznačajnijeg IT biznis skupa na ovim prostorima, koji će se po prvi put održavati u dva paralelna formata! Novina koju uvodimo ove godine zbog situacije izazvane pandemijom virusa SARS-Cov-2 jeste da će BIZIT biti održan uživo i online. U Klubu poslanika će uživo prisustvovati onoliko publike koliko dozvole mere zdravstvene bezbednosti. Za online praćenje broj učesnika nije ograničen i za njih će biti organizovan interaktivni video prenos u realnom vremenu. Svi koji budu pratili preko ekrana moći će tokom prezentacija da postavljanju pitanja predavačima kroz chat servise i da učestvuju u nagradnoj igri, isto kao i publika uživo prisutna u Klubu poslanika.

Pročitajte i:  Kreditna kartica koja koristi AI za bolje upravljanje finansijama

Ograničen broj učesnika uživo

Iako novembar ove godine izgleda daleko kao nikada pre, pravi je trenutak da već sada prijavite učestvovanje na BIZIT-u i rezervišete svoje mesto, naročito za prisustvo uživo, zbog toga što će broj učesnika za ovu opciju biti strogo limitiran.

Izvor: ITProPortal

Facebook komentari:
PC-Auto

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.