BIZIT 2020: Očekuje se dvostruko više ulaganja u AI u naredne četiri godine

Tokom naredne četiri godine, kompanije širom sveta će uložiti dvostruko više novca u veštačku inteligenciju (AI). Ovaj zaključak je iznela analitička kuća IDC u novom izveštaju gde tvrdi da će globalno ulaganje premašiti 110 milijardi dolara 2024. godine, u poređenju sa današnjih nešto više od 50 milijardi dolara.

PCPress.rs Image

Ulaganja će se povećati pre svega zato što će kompanije raditi na digitalnoj transformaciji u pokušaju da ostanu konkurentne. Da bi to učinile, pokušaće da primene AI rešenja. Kompanije će nastojati da AI uvedu uglavnom radi poboljšanja korisničkog iskustva i pomoći zaposlenima da rade efikasnije. Agenti za korisničke usluge, preporuke i automatizacija procesa prodaje, kao i automatizovana detekcija pretnji, prevencija i IT automatizacija trenutno se smatraju „vodećim oblastima upotrebe AI-a“.

Bankarski sektor i maloprodaja će najviše uložiti u AI

Prema izveštaju IDC-a, maloprodaja i bankarski sektor najviše će uložiti u AI rešenja. Maloprodaja će se fokusirati na chatbot-ove i mehanizme za preporuke radi poboljšanja korisničkog iskustva, dok će bankarske organizacije nastojati da koriste AI u odbrani od prevara.

Pročitajte i:  Kad AI savetuje: Rasizam umesto pomoći

„Kompanije će usvojiti AI – ne samo zato što mogu, već zato što moraju. AI je tehnologija koja će pomoći kompanijama da budu agilne, inovativne i usklađene“, rekao je Ritu Jyoti, potpredsednik programa za veštačku inteligenciju u IDC-u. „Kompanije koje inkorporiraju AI imaće sposobnost sinteze informacija (pomoću AI-a za pretvaranje podataka u informacije, a zatim u znanje), sposobnost učenja (koristeći AI za razumevanje odnosa između znanja i primenjivanje učenja na poslovne probleme), i sposobnost pružanja uvida u širokom opsegu (koristeći AI za podršku odlukama i automatizaciji).“

Uživo i online

Ova i druge srodne teme biće obrađivane tokom ovogodišnje BIZIT 2020 manifestacije, najznačajnijeg IT biznis skupa na ovim prostorima, koji će se po prvi put održavati u dva paralelna formata! Novina koju uvodimo ove godine zbog situacije izazvane pandemijom virusa SARS-Cov-2 jeste da će BIZIT biti održan uživo i online. U Klubu poslanika će uživo prisustvovati onoliko publike koliko dozvole mere zdravstvene bezbednosti. Za online praćenje broj učesnika nije ograničen i za njih će biti organizovan interaktivni video prenos u realnom vremenu. Svi koji budu pratili preko ekrana moći će tokom prezentacija da postavljanju pitanja predavačima kroz chat servise i da učestvuju u nagradnoj igri, isto kao i publika uživo prisutna u Klubu poslanika.

Pročitajte i:  Nauka opet našla rešenje - mašinsko učenje postaje novi alat u predviđanju budućnih pandemija

Ograničen broj učesnika uživo

Iako novembar ove godine izgleda daleko kao nikada pre, pravi je trenutak da već sada prijavite učestvovanje na BIZIT-u i rezervišete svoje mesto, naročito za prisustvo uživo, zbog toga što će broj učesnika za ovu opciju biti strogo limitiran.

Izvor: ITProPortal

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,