Top50 Glas publike

BIZIT seminar – Generacijska tranzicija porodičnih kompanija

Prema istraživanjima sprovedenim u Evropskoj uniji, samo 30% porodičnih preduzeća preživi prenos poslovanja na drugu generaciju, 13% na treću generaciju, a svega 3% ima duži životni vek. Istraživanja sprovedena u Srbiji kažu da se oko 70% porodičnih firmi u Srbiji nalazi „u rukama“ prvog vlasnika, druga generacija nasledila je trećinu srpskih firmi, dok je treća generacija na čelu samo 2,4% ovakvih preduzeća. Stoga se postavlja pitanje kako će porodične kompanije u Srbiji izvesti pravilnu biznis transformaciju sa osnivača na naslednike i da li će poveriti rukovođenje kompanijom – naslednicima ili profesionalnim menadžerima?

PCPress.rs Image

Ovo pitanje nije zanemarljivo ukoliko se zna da okosnicu globalne ekonomije 21. veka čine i nastaviće da čine upravo porodične firme. Neke od najstarijih i najvećih svetskih korporacija su u porodičnom vlasništvu. U Evropi i Japanu danas posluju firme u vlasništvu osoba čiji preci su ih osnovali pre više od hiljadu godina. Procenjuje se da je oko dve trećine svih kompanija na svetu u porodičnom vlasništvu i da zajedno stvaraju više od dve trećine globalnog bruto društvenog proizvoda.

Pročitajte i:  BIZIT 2022: Svečanim govorom i uvodnim predavanjima otvorena vodeća tehnološka konferencija

S druge strane, istraživanja EU govore o rizičnosti biznis transfera kao faze u razvoju poslovanja, bez obzira na (ne)porodičnu, vlasničku i upravljačku strukturu preduzeća. Poteškoće u savladavanju biznis transfer procesa ima oko 150.000 malih i srednjih preduzeća godišnje, u odnosu na 600.000 koliko se procenjuje da ih godišnje prolazi taj proces, te je na taj način ugroženo oko 600.000 radnih mesta.

PCPress.rs Image

Kako bi porodične kompanije što bolje izvele proces biznis transformacije sa što povoljnijim ishodom kako za osnivače i njihove vlasnike, tako i zaposlene u ovim kompanijama, PC Press organizuje BIZIT seminar „Porodične kompanije – danas i sutra“, 27. marta u Klubu poslanika u Beogradu. Kako ceo seminar neće biti sniman, niti dostupan našim YouTube kanalima, samo iz prve ruke, prisustvom na seminaru možete da saznate sve tajne dobrog biznis transfera regionalnih porodičnih kompanija. Vidimo se u Klubu poslanika.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,