TrendMicro

BIZIT seminar: Kako se odnos osnivača prema kompaniji oslikava na proces tranzicije sa prve na drugu generaciju?

Poznato je da biznis lideri tretiraju svoje kompanije kao svoju decu. Tako gledano, postavlja se pitanje kako se taj odnos osnivač (roditelj) – kompanija (dete) oslikava na proces biznis transfera? Razgovarali smo sa Svetlanom Radenković, magistrom političkih nauka, i direktorom ljudskih resura i pravnih poslova u porodičnoj kompaniji ENEL PS, upravo na ovu temu. Svetlana ima više od 15 godina iskustva u oblasti ljudskih resursa stečenog radom i stručnim usavršavanjem u internacionalnim kompanijama i privatnom sektoru.

PCPress.rs Image

Ne bi taj odnos trebalo tretirati kao iracionalan, jer bi onda tako mogao da se tretira odnos svakog roditelja prema svom detetu. Možda je adekvatnije posmatrati tu relaciju kroz brigu, želju za trajanjem kompanije i uspehom iste. Osnivači po pravilu prezaštićuju svoja okruženja (porodična, biznis), segmentirano ih pasiviziraju, dok sami često preduzimaju dosta akcija, proaktivni su. Često se ovo radi kako bi ostali potrebni/nezamenljivi u poslovnim okruženjima.

PCPress.rs Image

Potrebno je napomenuti da jako mali procenat kompanija uspešno prolazi kroz transfer poslovanja. Proces transfera je vrlo složen i delikatan sa aspekta osnivača. Dešava se jednom u životu kompanije i za osnivača suštinski predstavlja prepuštanje kontrole nad poslovanjem drugoj strani. U praksi, kako i istraživanja pokazuju, taj proces se često odlaže ili se čak odustaje od njega. Transfer je veoma stresan za sve strane u procesu za osnivača, naslednika i kompaniju. U literaturi se navodi niz barijera koje imaju negativan uticaj na transfer. Sve navedeno još dodatno komplikuje i emotivna vrednost koju kompanija ima za osnivača.

Pročitajte i:  BIZIT 2022: Uvodno predavanje i poslovni softver

Upravo su ovo teme o kojima ćemo razgovarati na drugom BIZIT seminaru o biznis transferu u privatnim kompanijama 11. marta u Klubu poslanika u Beogradu. Seminar, koji organizujemo u saradnji sa Adižes institutom i Borisom Vukićem, neće biti snimljen, tako da je lično prisustvo jedini način da čujete predavanja i ostvarite kontakt sa predavačima. Prijavite se već danas i ostvarite značajne popuste na cenu kotizacije.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , ,