Top50 Glas publike

#BIZIT2016: Data centri na ivici

Ako pogledamo u skoriju prošlost, zadnje 2-3 godine, dijalog i pravac industrije bio je ubrzano prebacivanje u model clouda. Većina biznisa, širom sveta, je ispitivala ili primenjivala cloud strategiju – čak i oni koji o tome nisu nikada razmišljali … vojska, vladine organizacije, finansijske institucije, zdravstvo. A što i da ne? Brzina, skalabilnost i troškovi opravdavali su zdravu logiku preseljenja u cloud.

C

Sa gledišta IT-ja i Facility menadžmenta, nove investicije u izgradnju su zamrznute, odložene ili otkazane, dovodeći do rapidnog rasta cloud i colocation usluga. Netflix je otišao u cloud, a grad Boston, američka vojska, Virgin America, Roberto Cavali koriste colocation usluge drugih kompanija.

Edge computing rešenja

Sa razvojem Interneta stvari, potrebno je da udenemo edge computing rešenja bliže korisnicima, podacima, onome što nazivamo “stvari”. Ovde je posebno interesantno da moramo da izgradimo mrežu koja će podržati ove uređaje ali i da predvidimo efekat koji će korisnici i uređaji imati na brzinu mreže. Oni mogu izazvati razne efekte. Uzmimo za primer Beogradski maraton koji će uskoro imati i 100.000 trkača. Oni će slati podatke sa svojih patika ali to neće imati nikakav uticaj na brzinu mreže. Međutim, 1.000 od ovih 100.000 trkača koji šalju svoje video snimke u isto vreme na isti cloud, preko iste mreže, sigurno će stvoriti negativan efekat.

Pročitajte i:  Schneider Electric predstavlja APC Smart-UPS Ultra, najkompaktniji monofazni UPS uređaj od 3kW i 5kW na tržištu

beogradski-maraton-2016-0629-1024x561

Strategija velikih igrača

Kakva je trenutna situacija? Skorašnje aktivnosti koje sprovode glavni svetski igrači su ugovaranje i prebacivanje na cloud, dok se klatno kreće u drugom pravcu. Microsoft na primer, navodi da strategija cloud data centra ogromnih moći nije dovoljna. Oni kreiraju nešto što su nazvali Cloudleti, koji imaju 1-10 serverskih mikro data centara svugde gde je Microsoft prisutan. S druge strane, početkom godine Dropbox se izvlači iz Amazonovog javnog clouda i odlučuje da formira svoj privatan cloud. A Netflix? Oni su objavili da zatvaraju svoje data centre i idu u cloud i pokreću Open Connect program koji omogućava lokalnim internet servis provajderima da distribuiraju Neflix u lokalu, bliže krajnjim korisnicima.

how-to-move-your-small-business-safely-into-the-cloud

Mikro data centri kao rešenje?

Šta se dakle dešava? Stvara se potreba za kreiranjem mikro data centara za podršku mobilnim korisnicima. Očekujemo sve više i više od naših mobilnih uređaja ali uprkos velikom napretku tehnologije, siromaštvo resursa nastavlja da ograničava tipove aplikacija koje možemo da pokrenemo na našim uređajima. Ograničenja poput baterije i propusnog opsega su stalna, a ne samo privremeno ograničenje trenutnom tehnologijom. Da se oslobodimo takvih višegodišnjih problema, moramo izgraditi tehnologiju koja omogućuje mobilnim korisnicima da jednostavno koriste računarske resurse oko sebe, koji imaju kvalitetnu vezu s cloudom. Na ovaj način, korisnici mogu dobiti koristi od cloud computinga bez problema sa kašnjenjima u mreži ili čak nestankom mrežnog signala, što je svojstveno današnjem Internetu. Ako to učinimo, interaktivni odgovor od mobilnih aplikacija će biti trenutan i omogućićemo nove moćnije aplikacije.

Pročitajte i:  Schneider Electric poziva na veće napore u ubrzavanju energetske tranzicije i rešavanju energetske krize

Više o ovoj temi na ovogodišnjoj #BIZIT2016 konferenciji

Vasilije Kodžopeljić, direktor prodaje, IT divizije, Schneider Electric Srbija

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,