#BIZIT2016: Demokratura – alat u transformaciji poslovanja

Prvo predavanje ovogodišnje #BIZIT2016 konferencije držaće Boris Vukić iz kompanije Adizes, a govoriće o jednom veoma interesantnom pristupu vođenja i upravljanja organizacijom. Demokratura, kao pomirljivo rešenje između dve krajnosti je neophodnost koju zahteva neminovna transformacija poslovanja. Prijave za #BIZIT2016 su u toku, u međuvremenu pročitajte deo onoga što gospodin Vukić spremio za svoje uvodno predavanje.

01

 

Transformacija u poslovanju ne nastaje zato što neko voli nešto da menja, već kao odgovor na sve veće promene koje se pritom sve brže dešavaju. Bez obzira na svu ovu kompleksnost, čvrstog sam stava da je lakše odlučiti koje korake preduzeti nego obezbediti da se željena transformacija u kompanijama i dogodi.

Demokratura daje odgovor na pitanje kako povećati verovatnoću donošenja dobre odluke kojom ćemo transformisati naše poslovanje, ali i kako da ta odluka bude sprovedena. Demokratura je srednji put između dve krajnosti u vođenju i upravljanju organizacijama, od kojih se jedna primenjuje a druga propagira. Ona je vid participativnog upravljanju koji nije kompromis ili prosek između dva ekstrema, već je realnost.

Pročitajte i:  BIZIT 2021: Počeo je drugi dan vodeće regionalne konferencije

World Business teamwork puzzle pieces

Prva krajnost nije popularna među teoretičarima menadžmenta ali rasprostranjena je među praktičarima. Praktikuju je, spolja posmatrano, harizmatični lideri koji autistično čvrstorukaški rukovode, zahtevaju bespogovornu poslušnost i okruženi su poltronima i sledbenicima koje ponekad puste ili čak povedu na timbilding program. Druga krajnost lepše zvuči, trend je u godinama koje upravo živimo, a krije se pod raznoraznim fanki, holokracijskim, art of feedback pristupom. Bilo da je reč o umetnosti radi umetnosti ili najboljim namerama autora, realnost ne uvažava taj put. I ja bih voleo da je on pravi, ali… Dok jednog dana za nekoliko stotina godina ne pobedi ideja da čovek uzima ne prema potrebama, već prema sopstvenoj savesti koliko je dao i pružio, jedino što preostaje jeste racionalna ideja, srednji put demokrature.

business-transformation-consulting-header

Demokraturu koju čini demokratija u donošenju odluka i diktatura u sprovođenju. Zastajem na tren, zastanite i vi – napisao sam demokratija u donošenju odluka a ne preglasavanje ili konsenzus, napisao sam diktatura, a ne odstrel neistomišljenika. Demokratura se bazira na poštovanju i poverenju. Poštovanje i poverenje koji se moraju graditi, bez obzira na rasprostranjenu kulturu nepoštovanja i nepoverenja. Nepoštovanje i nepoverenje kod dobronamernih, menadžmentu nevičnim, potiču iz straha. A strah iz neznanja i nepoznavanja menadžerskog zanata. Neznanja da može drugačije i da mora drugačije da bi se obezbedio dugoročan razvoj i upravljanje promenama. I u većoj meri strah zbog nepoznavanja menadžerskog zanata, čija se umešnost ogleda prevashodno u tome kako raditi sa zaposlenima i kako s njima transformisati poslovanje kao odgovor na promene koje su ne samo sve veće već i sve brže.

Pročitajte i:  BIZIT 2021 - anketa o radu od kuće

Boris Vukić, partner Adizes SEE

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,