Top50 Glas publike

Biznis top lista za 2016/17 magazina Biznis i finansije

Spisak najprofitabilnijih kompanija u Srbiji se iz godine u godinu gotovo ne menja, te je jedna od retkih promena to što je Naftna industrija Srbije (NIS) prošle godine preuzela prvo mesto od Telekoma Srbija. Pad profitabilnosti u odnosu na 2016. godinu, a u odnosu na prethodnu, zabeležili su Telekom Srbija, Telenor i EPS, dok je NIS ostao na istom nivou, a Beogradske elektrane su dobit uvećale 2,6 puta.

PCPress.rs Image

U prethodnoj godini EPS je ostvario najveće prihode, a koji čine 2,4% od celokupnih prihoda čitave privrede, ali se ipak našao na drugom mestu liste najvećih akumuliranih gubitaša. Kao i prethodnih godina, najveći ukupni gubitaš u 2016. godini je Javno preduzeće Srbijagas, sa ukupnim gubitkom od 130,7 milijardi dinara, koji je, istina, za 13% manji nego u 2015. godini. Polovina ovog gubitka, 66,2 milijarde dinara, čini gubitak iznad visine kapitala.

Najbolja vest u vezi sa poslovanjem srpskih kompanija u 2016. godini je visoka solventnost i bonitet nekoliko domaćih preduzeća, kao što su novosadska kompanija Sunoko, koncern Bambi i Nelt Grupa. Iako finansijski izveštaji za 2016. godinu, koje je Agenciji za privredne registre (APR) dostavilo 97.430 privrednih društava u Srbiji, ukazuju da su u prošloj godini najuspešniji sektori bili trgovina, prehrambena i telekomunikaciona industrija, kada je reč o rangiranju kompanija po ključnim poslovnim parametrima, na vodećim pozicijama po ostvarenim prihodima i zaradi ubedljivo su se izdvojile one koje posluju u oblasti energetike i telekomunikacija, što je bio slučaj i godinu dana ranije.

PCPress.rs Image

Najprofitabilnija kompanija u 2016. godini bila je Naftna industrija Srbije (NIS), sa neto dobitkom od 16,1 milijarde dinara, što je gotovo jednako neto dobitku koji je ova kompanija ostvarila godinu ranije, te čini 3% neto dobitka cele domaće privrede. Drugi po profitabilnosti bio je Telekom Srbija, što je pad u odnosu na 2015. godinu, kada je ova kompanija bila najprofitabilnija u Srbiji. Telekom Srbija je u 2016. ostvario neto dobitak od 15,2 milijardi dinara, što je za 7,1% manje u odnosu na godinu ranije. Preduzeće koje se našlo na trećem mestu po ostvarenoj zaradi, takođe posluje u sektoru telekomunikacija. Naime, kompanija Telenor Srbija je završila prethodnu poslovnu godinu sa neto dobitkom od 8,9 milijardi dinara, ali je i njena neto dobit manja za 7,9% nego u 2015. godini. Nakon prvoplasirane trojke, sledi Javno preduzeće  Elektroprivreda Srbije (EPS) sa ostvarenom dobiti od 8,8 milijardi dinara koja je za petinu manja nego godinu ranije, a na petom mestu je Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane, sa neto dobitkom od 8 milijardi dinara, koji je 2,6 puta veći u poređenju sa 2015. godinom.

Pročitajte i:  Kada Piksi da znak za igru

Prema ostvarenim poslovnim prihodima u 2016. godini, rang lista prvih pet kompanija je drugačija u odnosu na pozicije prema ostvarenoj zaradi. Na prvom mestu je Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS), koje je u prošloj godini ostvarilo prihode od 222,1 milijardu dinara, što je rast od čak 43,8% u poređenju sa 2015. godinom. Poslovni prihod EPS-a čini 2,4% poslovnih prihoda cele privrede u Srbiji, ali EPS, istovremeno, ima veliki akumulirani gubitak u iznosu od 122,7 milijardi dinara, i u prošloj godini je bio drugi među akumuliranim gubitašima. Na drugom mestu je Naftna Industrija Srbije (NIS), sa poslovnim prihodom od 177,9 milijardi dinara, koji je za 11% manji u odnosu na 2015. godinu zbog nepovoljnih kretanja na tržištu energenata. Trećeplasirana je kompanija Fijat automobili Srbija, ali su njeni prihodi od 132,6 milijardi dinara manji za 5% u odnosu na 2015. godinu. Zahvaljujući poslovnom prihodu koji je prošle godine iznosio 107,1 milijardi dinara, kompanija Merkator je po ovom pokazatelju bila na četvrtom mestu, ali je istovremeno imala neto gubitak od 1,8 milijardi dinara. Petoplasirani je Telekom Srbija, sa iskazanim poslovni prihodom u visini od 87,1 milijarda dinara, što je manje za 1,8% u poređenju sa 2015. godinom.

Pročitajte i:  Telekom Srbija i Ericsson demonstrirali 5G tehnologiju

PCPress.rs Image

Na listi najprofitabilnijih, a po visokoj bonitetskoj sposobnosti izdvojile su se novosadska kompanija Sunoko (6,3 milijardi dinara dobiti) i Koncern Bambi (1,8 milijardi dinara dobiti). Prethodnu godinu je po dobrim rezultatima i stabilnosti poslovanja svakako obeležila kompanija Nelt, koja se sa poslovnim prihodom od 75,8 milijardi dinara našla na osmom mestu i ujedno ostvarila neto dobit od jedne milijarde dinara. Ovo privredno društvo se pokazalo kao jedno od najstabilnijih, budući da je izuzetno solventno i visoko rangirano kada je reč o bonitetu.

Prvoplasirana među gubitašima bila je Železara Smederevo, sa najvećim neto gubitkom od 16,2 milijardi dinara, ali je u 2016. funkcionalni deo ovog preduzeća dobio novog vlasnika i nastavio da posluje kao novoosnovano privredno društvo  Hestil Srbija, dok je Železara zadržala preostali deo imovine. Na drugom mestu je Javno preduzeće Putevi Srbije, sa gubicima koji su u 2016.  iznosili 13,1 milijardu dinara i bili su veći za čak 36,7% u odnosu na godinu ranije. Prošle godine, HIP Azotara je udvostručila gubitak na šest milijardi dinara u poređenju sa 2015. godinom, HIP Petrohemija je učetvorostručila gubitak do iznosa od 5,3 milijarde dinara, dok je na petom mestu bila kompanija Merkur internacional, sa gubitkom od 4,4 milijardi dinara.

Pročitajte i:  Rezultati benčmarka mobilnih mreža u Republici Srbiji u 2022. godini

PCPress.rs Image

Kao i ranijih godina, najveći ukupni gubitaš u 2016. je Javno preduzeće Srbijagas, sa ukupnim gubitkom od 130,7 milijardi dinara, koji je, doduše, manji za 13% nego godinu pre. Polovina tog gubitka, odnosno 66,2 milijarde dinara, čini gubitak iznad visine kapitala. Ovo javno preduzeće dve godine beleži pozitivno poslovanje, a njegov neto dobitak od 2,2 milijarde dinara je smanjen za 26,8% u odnosu na 2015. godinu. Na ovoj neslavnoj listi, našlo se i Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) sa akumuliranim gubitkom u iznosu od 122,7 milijardi dinara, a  potom Infrastruktura železnice Srbije koja je prošle godine uvećala ukupni gubitak za 6,9%, na 86,3 milijardi dinara. Na četvrtom mestu je HIP Petrohemija sa ukupnim gubitkom od 76,6 milijardi dinara. Uvećanje ukupnog gubitka za 8,1% u odnosu na 2015. zabeležila je i kompanija Vip mobile, čiji je ukupni gubitak u prošloj godini iznosio 65,7 milijardi dinara.

Pogledajte i: Video nadzor kamere sa self-learning analitikom
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,