Top50 Glas publike

BlackBerry rasprodao patente za 600 miliona dolara

Krajem prošle godine najavljeno je da se BlackBerry nakon brojnih najava konačno gasi 2022. godine. Iako je doživeo mnoge reinkarnacije, spreman je za poslednji čin, mada mnogi sumnjaju u to, jer se kraj najavljivao više puta do sada.

PCPress.rs Image

Ispostavilo se da su priče o svršetku tačne, budući da je BlackBerry rasprodao svoje patente za 600 miliona dolara. Kupila ih je nova kompanija po imenu Catapult IP Innovations Inc, a BlackBerry je opisuje kao projekat koji će sačuvati ono što je ostalo od dobrih ideja.

Stručnjaci su u decembru 2021. istakli da je BlackBerry hardver dočekao kraj i da od 4. januara svi telefoni koji koriste softvere ove kompanije – BlackBerry 7.1 ili starije, BlackBerry 10, te tablet operativni sistem BlackBerry PlayBook –  više neće biti u funkciji.

Patenti koji se tiču BlackBerry telefona, QWERTY tastatura i BlackBerry Messengera (BBM) će poživeti bar još neko vreme. Neki projekta zovu i „Zombi BlackBerry“, budući da je kompanija sa strane dobila patente, s ciljem da oživi mrtve uređaje i pokuša da vrati bar delić stare slave. Ipak, 600 miliona dolara je dobra pogodba za kompaniju koja gasi jedan od svojih vitalnih delova (BlackBerry se danas fokusira samo na proizvodnju infotatement sadržaja za automobile).

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,