Top50 Glas publike

BlackFly – najnoviji koncept letećeg vozila

Do sada je bilo desetine pokušaja proizvodnje letećih vozila, ali svi su oni propadali iz nekoliko razloga – njihova cena bila je preskupa i bili su prilično komplikovani za upotrebu.

Suosnivač Google-a, Lari Pejdž, poseduje i kompanju Opener, koja je napravila prototip letećeg vozila nazvanog BackFly. Automobil je testiran u Kanadi, gde su državne institucije u avijaciji dale dozvolu za njegovu upotrebu.

BackFly je sposoban da leti oko 40 km, maksimalnom brzinom od oko 100 km/s. Pored toga što ne zahteva od vozača da poseduje pilotsku dozvolu, jedna od glavnih prednosti ovog vozila je što će mu cena biti prihvatljiva. Očekuje se da će koštati kao prosečan sportski automobil.

Inače, BlackFly se opisuje kao dron sposoban da prevozi ljude i nije predviđen da se koristi po putevima (jer nema točkove), već samo u vazduhu. U pitanju je električni jednosed koga pokreće osam propulzivnih sistema, raspoređenih preko dva krila. Iako za njegovu vožnju neće biti potrebna pilotska dozvola, iz Opener-a najavljuju da će, kao preventivni korak, svi vozači morati da prođu trening program kako bi bili osposobljeni za sigurnu vožnju.

Upravljanje letelicom obavlja se preko džojstika, a kao dodatni stepen sigurnosti za vozače BlackFly poseduje trostruke modularne redundantne sisteme za let, upravljanje i senzore. Tokom perioda testiranja preleteo je više od 18 hiljada kilometara u skoro 1500 probnih letova. U njega su ugrađene i opcije automatskog sletanja, i povratka kući, koji će svakako biti od velike koristi budućim vozačima.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,