BIZIT 2022

Blockchain tehnologija u prehrambenoj industriji

Blockchain tehnologija (kroz sisteme kriptovanja i distribucije podataka, blockchain tehnologija omogućava daleko viši stepen zaštite i sigurnosti podataka nego kada bi se oni čuvali izolovano) velikom brzinom preuzima različite zone poslovanja, pa uprkos nestalnosti tržišta kriptovaluta postaje rešenje za mnoge izazove sa kojima se danas suočavamo, te ima moć da mnoge industrije natera na brojna prilagođavanja – od bankarstva i prodaje nekretnina, do digitalnog marketinga i zdravstva. Ovaj sistem je po prvi put stigao i u sektor prehrambene industrije, a kako bi se lakše pratila distribucija mesa, te brže i sigurnije pratile količine zaliha ove vrste hrane.

Naime, Food Standards Agency (FSA) završila je prvi deo blockchain pilot programa, u okviru kojeg je lakše pristupala informacijama, te komunicirala sa klanicama, a kako bi pratila meso koje je predviđeno da prođe inspekciju. Ovakav način praćenja proizvodnje, te isporuke mesa, bi mogao da spreči skandale koji su se ranije događali, a kada je jedna vrsta mesa prodavana kao druga, te su korisnicima pružane lažne informacije o proizvodima koje kupuju.

Pročitajte i:  Sprema se velika nadogradnja Ethereuma

Stručnjaci predviđaju da bi blockchain tehnologija mogla da utiče na kvalitet poslovanja u prehrambenom sektoru, a posebno zbog toga što proizvodi zahtevaju česte inspekcije, te upoređivanje kvaliteta, pa bi siguran način praćenja omogućavao da se ovi procesi sprovedu brže i preciznije.

Nastavak programa se planira za kraj jula, te će u okviru tog dela farmerima biti omogućeno da uz pomoć ove tehnologije prate kretanje životinja sa njihovih farmi, čime će im biti omogućeno da bolje kontrolišu ono što su proizveli, te da dobiju prave informacije o cenama na tržištu.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,