TrendMicro

Blokirane Google News u Rusiji

U Rusiji su blokirane Google News zbog „neautentičnih ratnih informacija“.

PCPress.rs Image

Širili lažne vesti

Ruski regulator za komunikacije je blokirao Google News pod obrazloženjem širenja lažnih vesti o ratu u Ukrajini. Google je izdao saopštenje: „Potvrdili smo da korisnici imaju poteškoće da pristupe aplikaciji i vebu Google News u Rusiji, sa naše strane nije bilo tehničkih problema.“

Ovakve vesti, kao i vesti koje stižu poslednjih dana iz Rusije, a koje se odnose na blokiranje mreža ili zabranu sadržaja od strane jedne države, pokazuje da kada postoji istinska volja odnosno politička volja da je moguće u potpunosti kontrolisati ponašanje tehnoloških giganata. Iz tog konteksta regulative koje EU pompezno najavljuje, a koje se pre svega odnose na prenos podataka preko Atlantika, deluju kao „nameštanje za pregovore“.

Poslednjih nekoliko godina brojne države sveta tužile su po nekoliko tehnoloških giganata. Gotovo svi sudski procesi završeni su novčanim kaznama i gotovo nikakvim promenama. Tužbe sve više liče na ucenjivanje i iznudu od tehnoloških kompanija. Dok sa druge strane korisnici i dalje ostaju ranjivi.

Pročitajte i:  VKontakte se vratio u Apple App Store

Izvor: Aljazeera.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,